Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Konaković: Pregovori ušli u završnu fazu, u pripremi i dokument

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“Međunarodne zajednice, američki pregovarači su jednoglasno rekli kakvo je njihovo viđenje BiH. Isto to su rekli i EU zvaničnici. Sad je svađa oko CIK-a, to je nužda da se politički uticaji otklone”, rekao je Konaković.

Predsjednik Naroda i pravde Elemdin Konaković kazao je danas da su pregovori o modelu Izbornog zakona ušli u završnu fazu.

“Iskristalisali su predstavnici međunarodne zajednice, možda i dokument. Dokument treba vjerovatno obići centrale stranaka i da zauzmu svoje stavove. Dokument se najviše tiče SDA i HDZ”, rekao je Konaković nakon pregovora.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić sa delegacijom SSSBiH: Fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima

Istakao je kako se više govori o “nekim geografskim zastupljenostima nego etničkim, ali sa ciljem da etničke skupine imaju svoje načine zaštite”, prenosi N1.

“Međunarodne zajednice, američki pregovarači su jednoglasno rekli kakvo je njihovo viđenje BiH. Isto to su rekli i EU zvaničnici. Sad je svađa oko CIK-a, to je nužda da se politički uticaji otklone”, rekao je Konaković.

Dodao je da je “elektorski model na stolu kao i drugi”, a da su se “često podsjetili njihovog modela o četiri člana Predsjedništva”

Upravo se čita:  Krišto sa zamjenikom generalnog direktora EEAS-a Makovecom

“Da Izetbegović, Komšić i Čović budu članovi Predsjedništva i na to smo spremni pristati samo da ova zemlja bude normalna. Dogovor se može desiti ako u sali imamo državnike, a ne političke lidere. Svi se plaše kako će to uticati na izborni rezultat. Stranke će platiti ceh i u jednom i u drugom slučaju, ali država će sa dogovorom ipak mnogo dobiti”, rekao je Konaković.

Upravo se čita:  Vojin Mijatović kaže da će on riješiti problem odlaska radne snage iz FBiH

Ističe kako Čović ne može dobiti ono što već nema.

“Osim činjenice da će većinski hrvatski narod moći izabrati člana Predsjedništva. To je model u kojem se svi mogu kandidirati… Nisam optimista. Računamo na odnose Čović-Dodik nakon što se sve ovo nađe pred pregovaračima RS (SNSD i opozicije)”, rekao je Konaković.

Dodao je kako su Ameriknaci kazali da je važno resetovati odnose Bošnjaka i Hrvata.

Pregovori će biti nastavljeni.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo