Utorak, 30 svibnja, 2023

Konaković: Trojka je trajna kategorija, jedina opcija za nas. NiP sa ovakvom SDA neće u koaliciju

Nemojte propustiti

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković gostovao je zajedno sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem u emisiji Plenum na Federalnoj televiziji.

Konaković je tom prilikom rekao da je politički pluralizam u BiH najrasprostranjeniji, najširi, najjači u prostorima u kojima su oni snažan politički faktor.

“Od početka Trojke slušamo da je u raspadu. Ja sam rekao jednu pravu definiciju – sad nas je manje nego na početku, mnogo smo jači i imamo mnogo više glasača nego što je Šestorka imala na početku. Trojka je model. Rekao sam da bih ja na njihovom mjestu otišao u Neum, ali mi nemamo zajedničke stavove po svim pitanjima, to je svima jasno. Ali je upravo to model o kojem večeras pričamo. Mi smo konzervativna, narodna stranka centra, okupljamo i lijeve i desne glasače, ali smo konzervativniji od naših kolega. U tren oka smo se dogovorili šta su naši prioriteti. U tren oka smo stavili razlike po strani, napisali program od 300 mjera, 29 principa, o nekim temama javno sukobljavali stavove, po pitanju Neuma mislimo drugačije, ali je Trojka trajna kategorija, može biti samo povećana nekim drugim strankama. Ovo je super što je Brane rekao. Ima onih koji najavljuju taj međuprostor koji koristi režimu i nemam nikakve dileme. Ja sam sa Kojovićem, Fortom i Nikšićem u stalnom kontaktu, poslije Neuma sam prvo njih nazvao da im prenesem dio impresija.”

Upravo se čita:  Cvijanović: Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da američki bombarderi nadlijeću nad državom

“Trojka je za nas jedina opcija. Pojavila se opcija da smo mi koalicija sa SDA nakon Neuma jer imamo slične stavove po nekim pitanjima Izbornog zakona. Ja sam odmah u prvoj emisiji na kojoj sam gostovao apriori to odbio. Narod i pravda sa ovakvom SDA neće u koaliciju. Hoće li BH blok, hoće li Naša stranka, DF, SDP, ako to procjenjuju, široko im polje. Po mom mišljenju ne vidim političke razloge jer i mi ćemo na ove izbore, siguran sam, sa ozbiljnim programom, sa ozbiljnim ciljevima, sa rezultatima koje Sarajevo isporučuje i koji se mogu pipnuti, hoćemo to da prenesemo na cijelu Federaciju, državu BiH, Republiku Srpsku. Ne vidim ta pukotina uopšte da postoji osim što se stalno to nešto bocka izvana. Ima ljudi vjerovatno unutra koji bi voljeli, ali sumnjam da imaju potencijala”, zaključio je Konaković.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo