Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Konaković: Zainteresirani smo za energetske projekte, prioritet je Berlinski proces a možemo pričati o Otvorenom Balkanu

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Novinari su postavili pitanje Konakoviću i šta misli o tome što se njegovo ime spominje u izvještaju State Departmenta iz oblasti ljudskih prava te o Otvorenom Balkanu.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je nakon sastanka sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja, te da raste obim naše trgovinske razmjene i sa kojom se nove šanse dodatno otvaraju.

Istakao je da je BiH imala priliku da se uvjeri u dobre namjere vlasti Mađarske kada su tokom pandemije koronavirusa donirali našoj zemlji 200.000 vakcina. Također je istakao i da Vlada Mađarske stipendira studente iz BiH.

“Bilo je tu još nekih razgovora. Pričali smo i o Otvorenom Balkanu, a prenio sam naš stav da smo blizu završetka Berlinskog procesa, pa da onda o Otvorenom Balkanu pričamo kao o nekoj novoj šansi”, poručio je Konaković.

Upravo se čita:  Sladić najavio do kad nema stabilizacije vremena: “Ovog ljeta slijedi nam pauza”

Govorio je ministar vanjskih poslova BiH i o energetskoj krizi te o potencijalima BiH u smislu saradnje.

“Kriza koja se dešava zbog Ukrajine u oblasti energije je jako uzdrmala cijeli svijet. BiH ima svoje izvozne potencijale koje su na žalost nedovoljno iskorišteni. Propustili smo šansu u vrijeme kada je megavat sat na mađarskoj berzi bio i 1.000 eura mi smo imali probleme unutar sistema jer produktivnost u rudnicima i unutar javnih kompanija nije bila na nivou na kojem je trebala biti. Izgubili smo milijarde KM, razgovaramo o tom polju i zajedničkoj saradnji. Veoma smo zainteresirani za saradnju u oblasti energetike sa svim zainteresiranim stranama. Govorio sam o tome da nam naravno ne smeta i da podržavamo svaku regionalnu saradnju svih dijelova Balkana i Evrope, sve dok ona poštuje Ustav BiH i naše zakone”, poručio je Konaković.

Upravo se čita:  Poznata imena Hadžibajrićevih pomoćnika koje je danas priveo FUP

Novinari su postavili pitanje Konakoviću i šta misli o tome što se njegovo ime spominje u izvještaju State Departmenta iz oblasti ljudskih prava te o Otvorenom Balkanu.

“Prvo ne znam iz čega ste shvatili da sam za Otvoreni Balkan. Rekao sam da u BiH postoji ratificirani sporazum Berlinski proces koji je za ovu zemlju veoma važan. U Beogradu sam to rekao i u Zagrebu i u Crnoj Gori. Nećemo uopšte razgovarati o Otvorenom Balkanu dok ne ratificiramo Berlinski proces”, kazao je Konaković.

Istakao je kako Berlinski proces daje više šansi BiH kao drugoj ekonomiji regije te da će se razmatrati Otvoreni Balkan u smislu da li je to ekonomski ili politički projekat.

“Vaša interpretacija onoga što mi govorimo trebala bi biti autentična. Neću promijeniti svoj stav. I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća i koji za neke loše televizijske programe dobijaju godišnje milion maraka dok nam javni servisi grcaju u dugovima, nazivati takve medije režimskim. To je moj čisti, ljudski pristup. I dalje ću pojedince iz vaše branše koji su me nazivali dilerom droge na Balkanu imenom i prezimenom prozivati. I dalje ću prozivati sve one za koje odgovorno tvrdim da su angažovani na ubijanju karaktera opozicionog lidera. O tome sam pisao i Američkoj ambasadi i pozivam ih da mi na to odgovore”, poručio je Konaković.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o 120 kilograma kokaina u Širokom Brijegu: Radi se na otkrivanju osoba povezanih s međunarodnim švercom narkoticima

Tvrdi da nikada nije pozvao na reakciju prema novinarima, ali da ne želi da bude dio medijske scene jer je to plemenita profesija.

“Ako to smeta State Departmentu, onda da najavim da ću se i sljedeće godine naći u izvještaju jer ovaj pristup nikada neću promijeniti”, kazao je Konaković.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo