Petak, 29 rujna, 2023

“Končar” traži 22 miliona KM od Željeznica FBiH

Preporučeno

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić pozvan je na hitan sastanak u Zagreb zbog rješavanja višegodišnjeg spora između hrvatske kompanije “Končar” i “Željeznica FBiH”.

Voz_Koncar_
Foto: Arhiv

Na sastanku će uzeti učešća najviši zvaničnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske.

To je za današnji “Dnevni avaz” potvrdio ministar Bijedić, govoreći da su u “Končaru” spremni pokrenuti prinudnu naplatu dugova od “Željeznica FBiH” da bi ostvarili potraživanja koja iznose 22 miliona KM.

– Više ne žele čekati. U tom slučaju, bojim se da bi bili blokirani računi ŽFBiH što bi automatski značilo i blokadu rada firme. Pokušat ćemo naći prihvatljivo rješenje. Suština je da su uprave ŽFBiH godinama izbjegavale plaćati svoje obaveze – rekao je Bijedić.

Dugovi “Željeznica FBiH” prema “Končaru” odnose se na kupovinu modernog “Končarevog” voza krajem decembra 2009. godine, koji je koštao 5,3 miliona eura, ali još nikada nije isplaćen.

Preostala sredstva “Končar” potražuje na osnovu ugovora s ŽBiH za opravku i modernizaciju lokomotiva.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo