Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Koncert “Pozdrav iz Austrije” 15. februara u Sarajevu

Nemojte propustiti

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo

Koncert „Pozdrav iz Austrije“, pod dirigentskom palicom poznatog austrijskog maestra univ. prof. Uwe Theimera, biti će upriličen 15. februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Crnogorski simfonijski orkestar će, nakon više uspješnih predstavljanja bečke muzike posljednjih godina u Crnoj Gori, poslije ovogodišnjih koncerata u Podgorici i Tivtu, nastupiti u Sarajevu, u subotu, 15. februara.

Po prvi put u ovom okviru bit će izvedena blistava djela zlatne i srebrne ere bečkog valcera i operete, kao i rariteti kompozitora Johanna i Josefa Straussa, Carl Michael Ziehrera, Franza Lehara i drugih, te djela iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Pod vodstvom maestra Theimera i koncertnog majstora Nandora Szederkenyia na programu će, pored koncertnih komada, biti arije i dueti u izvedbi mađarske sopranistice Brigitte Simon i bosansko-hercegovačkog basa i sarajevskog ministra kulture Ivice Šarića.

Namjera je da se, u znaku susjedske i regionalne saradnje, prijateljima lake bečke muzike ponudi ujedinjujući umjetnički doprinos za optimističan početak 2014. godine.

Ova večer, koja se organizira u saradnji s Festivalom ”Sarajevska zima”, Austrijskim ambasadama u Sarajevu i Podgorici, Crnogorskom ambasadom u Sarajevu i s Narodnim pozorištima u Podgorici i Sarajevu, zamišljena je kao dobrotvorna priredba. Čisti prihod bit će iskorišten u dobrotvorne svrhe: za pomoć djeci sa posebnim potrebama koja potiču iz siromašnih porodica, saopćeno je iz Austrijske ambasade u Sarajevu.

Povodom Humanitarnog koncerta „Pozdrav iz Austrije“, u utorak 11. februara, u Narodnom pozorištu u Sarajevu bit će održana konferencija za štampu.

Prisutnima će se obratiti austrijski ambasador u BiH Martin Pammer.

Koncert „Pozdrav iz Austrije“ je izraz uspješne regionalne saradnje, a sav prihod će biti usmjeren u dobrotvorne svrhe – navode iz Austrijske ambasade u Sarajevu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo