Srijeda, 4 listopada, 2023

Konjsko meso prodavano je u najmanje 16 država!

Preporučeno

Nastavlja se afera s konjetinom u Europi. Prema nekim informacijama, u najmanje 16 zemalja konjetina je deklarirana i prodavana kao goveđe meso. Istraga je pokrenuta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Irskoj i nizu zemalja nakon što je u smrznutoj hrani otkrivena konjetina umjesto govedine. Riječ je o špagetima s mesom, musaki i lazanjama u kojima su Britanci prvi otkrili više od 60 posto konjetine.

konjetina-euZemlje porijekla spornog mesa su navodno Cipar i Rumunjska. Francuski Poujol nabavljao je smrznuto meso od ciparskih dobavljača, a Nizozemci su ga kupovali od dvije rumunjske mesnice. Poujol je mesom opskrbljivao luksemburšku tvornicu u vlasništvu francuske grupacije Comigel, a meso je onda prodavano u sklopu gotovih smrznutih jela švedskog proizvođača Findusa, koji također za ovaj skandal krivi svoje rumunjske dobavljače mesa. Otkriveno je da testirani uzorci s goveđim mesom sadržavaju 60 do čak 100 posto konjetine.

Upravo se čita:  Potvrđena optužnica protiv vlasnika hotela "Jablanica" Amira Džafića zbog premlaćivanja radnice Enise Klepo

Britanski ministar okoliša Owen Paterson, zadužen za prehrambena pitanja, izjavio je da skandal s konjskim mesom ukazuje na kriminalnu zavjeru velikih razmjera, ali da za sada nema dokaza da bi ta afera imala ikakve opasnosti po potrošače.

Priznao je međutim da ne zna točno opsege skandala jer jedino ima informacije iz Francuske koje ukazuju na dvije klaonice u Rumunjskoj. Cijeli slučaj nazvao je neprihvatljivim ukazavši na kompetentnost Europske komisije.

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

Rumunjski predsjednik Traian Basescu sinoć je rekao da bi zemlju pogodila još jača gospodarska kriza ispostavi li se da je njihova proizvodnja odgovorna za skandal koji se pojavio u Europi. Ako se ispostavi da je meso iz Rumunjske, naše bi gospodarstvo patilo dugo godina, kazao je Basescu.

Afera je buknula prije nekoliko dana kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) priopćila da je u lazanjama britanske tvrtke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je testirao 18 primjeraka lazanja koje proizvodi francuska tvrtka Comigel i u jedanaest je otkriveno između 60 i 100 posto konjskog mesa, objavila je FSA. Francuski ministar za pitanja potrošača Benoit Hamon izjavio je za dnevni list Le Parisien da se predviđaju nova povlačenja jer Comigel, koji proizvodi ta jela, opskrbljuje više distributera.

Upravo se čita:  Iz Centralne banke tvrde: Strana ulaganja u BiH porasla za više od 30 posto!?

Iako to meso ne predstavlja rizik, u Velikoj Britaniji to otkriće zaprepastilo je javnost pa su distributeri hitno povukli 10 milijuna smrznutih hamburgera iz prodaje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo