Utorak, 30 svibnja, 2023

Konkurs za direktore i zamjenike direktora državnih policijskih agencija do kraja maja?

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Sjednica Nezavisnog odbora PS BiH bit će zakazana do kraja maja, a na kojoj bi trebao biti konačno utvrđen tekst konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na pozicije direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH.

Posljednja sjednica održana je 19. aprila kada je donesena odluka da se izvrše određene tehničke izmjene u tekstu navedene Odluke i u samom tekstu Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na pozicije direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH.

Upravo se čita:  BIHAMK izdao upozorenje za vozače: Odroni na putu

Direktorima i zamjenicima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (tri pozicije) i Granične policije BiH (dvije pozicije) ističu mandati u ovom mjesecu. Procedura predviđa raspisivanje konkursa najkasnije tri mjeseca pred istek mandata. Mirsad Vilić i Zoran Galić završavaju drugi mandat direktora u ove dvije policijske agencije i ne mogu biti birani treći put zaredom. Zbog kašnjenja procedure raspisivanja konkursa dosadašnji rukovodioci ostat će na pozicijama još neko vrijeme, odnosno dok ih Vijeće ministara BiH ne razriješi.

Upravo se čita:  Usvojen zaključak u vezi s proglašenjem 25. maja Danom žalosti na teritoriji cijele BiH

Kada je riječ o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu mandat ističe Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e, dok je direktor Darko Ćulum imenovan tek u julu 2020. godine.

Kneževiću je ovo drugi mandat na poziciji zamjenika, a nakon što je dužnosti direktora SIPA-e odlukom Vijeća ministara BiH razriješen Perica Stanić 6. decembra 2019. godine, dužnost direktora obavljao je Knežević do imenovanja Ćuluma.

Upravo se čita:  Putujete uskoro: Evo šta sve možete prenijeti preko granice a da ne budete kažnjeni

Za poziciju direktora i zamjenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela već ima zainteresiranih kandidata i iz drugih policijskih agencija, a ista situacija je i sa Graničnom policijom BiH. Za sada je najmanji interes za poziciju zamjenika direktora SIPA-e. Prema već ustaljenoj raspodjeli pozicija, na čelo DKPT-a će Bošnjak, zamjenici iz reda Hrvata i Srba, na čelo GP BiH Hrvat, zamjenik Bošnjak i zamjenik direktora SIPA-e Hrvat.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo