Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Konobari i kuhari zarađuju u Hrvatskoj i trostruko više nego u BiH

Nemojte propustiti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Ne čudi da se sve više radnika iz ovog sektora odluči da ode najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4-5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti.

Odlazak radnika koji rade u sektoru ugostiteljstva u inostranstvo postaje sve veći problem u BiH. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za platu od 700 do 800 KM, kada u regiji ili EU mogu zaraditi duplo ili trostruko više.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Podaci platforme “plata.ba” kažu da je prosječna plata konobara 607 KM, kuhara 734 KM, a spremačice oko 900 KM, prenosi Trebinjelive.

Visina plate varira u zavisnosti od veličine objekta, lokacije, iskustva konobara i sl. Najniže plate su za konobare oko 350 KM, a negdje primaju i 900 KM. Treba istaći da svi radnici nisu prijavljeni, iako je to zakonska obaveza koja donosi sankcije ukoliko se ne poštuje.

Zbog toga ne čudi da se sve više radnika iz ovog sektora odluči da ode najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4-5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti.

Hrvatska zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru, jer je veliki broj njihovih državljana otišao da radi u zemlje EU, nudi povoljnije uslove za bh. državljane.

Osim minimalno duplo većih plata, susjedna zemlja nudi smještaj i hranu svojim radnicima. Plate konobara u ugostiteljskim objektima koji su na primorju ili otocima kreće se čak između 1.800 KM i 2.000 KM. U centralnim kopnenim dijelovima ta cifra je dosta niža i kreće se u prosjeku od 1.100 KM do 1.200 KM.

Prema podacima paltforme “naposlu.hr”, plate sezonskih konobara kreću se od 1.630 KM, kuvara od 2.250 KM, čistačica od 1.200 KM, a sobarice mogu zaraditi i 1.300 KM.

U oglasima koje objavljuju hrvatski hoteli, lanci restorana i drugih vrsta ugostiteljskih objekata, navodi se kako nude 27 odsto veću platu od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se na sve moguće načine privući radnike pa nude i dodatke na platu za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Neki čak daju i nagradu nakon isteka ugovora koji su bili duži od pet mjeseci. U većini slučajeva troškovi prevoza do mjesta prebivališta.

Unazad dvije godine i Crna Gora je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kako u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 KM do 2.000 KM. Neki, takođe, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

U Njemačkoj se plate konobara kreću od 1.800 KM pa naviše, kuvari zarađuju u prosjeku 2.130 KM, sobarice 1.583 KM, a čistačice 1.660 KM.

Bitno je naglasiti da svi radnici koji apliciraju za posao ili dogovore radni angažman potpisuju ugovor nakon provjera i budu prijavljeni.

Naravno, svima se savjetuje da budu oprezni jer kao i svugdje i u zemljama okruženja postoje poslodavci koji krše zakone o čemu je svjedočio određeni broj radnika koji su se vratili s neugodnim iskustvima koja su uključivala naplatu smještaja i hrane, iako im je rečeno da je to uključeno, isplaćivanje plate manje od dogovorene te neprijavljivanje radnika.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Žena se prestravila na Bjelašnici: Izašla da malo prošeta pa se našla “oči u oči” s medvjedom, stigao čak do apartmana…

Nemili susret, srećom, prošao je bez posljedica, a čuvari iz ZOI-ja ističu da su ovo veoma pitomi medvjedi i...

Fikret Hodžić tražio da mu se oproste zatezne kamate na dug:...

Iz Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje (UIO BiH) su potvrdili da su zaprimili molbu kompanije „FH Srebrena malina“ kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude...

“Srebrena malina” uplatila 452.475 maraka duga za PDV: Fikret Hodžić mora...

Kako obaveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik "FH Srebrena malina" ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude...

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće...

Mustafa ima posla preko glave, ponekad radi i po 16 sati!

Mustafa ima toliko posla da ponekad radi i po 16 sati.Mladi ne žele da se bave ovim poslom tvrdi Mustafa koji je završio automehaničarski...

Možda vas zanima i ovo