Četvrtak, 25 travnja, 2024

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, predlažu se liste za državne delegate

Autor:Patria

Preporučeno

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebale bi biti predložene liste Klubova Bošnjaka i Hrvata za delegate u Dom naroda PS BiH, izabrano rukovodstvo Doma, a kako je najavljeno predsjedavajući Doma ostaje Tomislav Martinović iz HDZ BiH.

Predložene liste idu u CIK na provjeru te bi na narednoj sjednici trebali biti izabrani državni delegati.

Stranka demokratske akcije koja ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH predložit će Safeta Softića i Šefika Džaferovića. Također bit će predložen i Dženan Đonlagić iz DF-a.

Upravo se čita:  Oštra poruka iz Neuma: Murphy pozvao političare da se ‘maknu s puta’ projektu južne interkonekcije

Kada je riječ o strankama osmorke (SDP, NIP, NS, NES, Stranka za BiH, PDA, Za nove generacija, BHI Fuad Kasumović) one imaju deset delegata što je dovoljno za dva državna. Za sada nisu poznata imena za državne delegate, iako se može čuti da će jednog predložiti Narod i pravda.

Kada je riječ o Klubu Hrvata, HDZ ima 14 delegata što im je dovoljno za tri u Domu naroda PS BiH, HDZ 1990 sa partnerom ima četiri što im je osiguralo jednog državnog delegata, dok stranke osmorke (SDP, NIP, NES i ZNG) imaju četiri delegata, a preostaje i Berina Fejzić iz BPK. Iako osmorka ima mogućnost da izabere jednog delegata u Klub Hrvata u Dom naroda PS BiH, ni oni za sada nisu izašli s mogućim kandidatom.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH usvojilo program rada: Prioritet refeorme na EU putu

Sve se glasnije može čuti, a što najavljuju i mediji bliski HDZ-u, da će HDZ imati četiri delegata. To je moguće samo ako dvije stranke iz osmorke podrže HDZ-ovu listu umjesto kandidata osmorke. HDZ će predložiti Dragana Čovića, Marinu Pendeš, Zdenka Ćosića i Ivu Vincetića.

Delegati iz Rs-a su već izabrani, SNSD je dobio četiri delegata, a SDS jednog.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas