Subota, 27 veljače, 2021

Konstruirano odijelo za starenje

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

U današnjem svijetu u kojem je imperativ biti mlad, začuđuje zanimljivi izum njemačkih znanstvenika koji su konstruirali “dobno odijelo” unutar kojeg se osjećate kao da imate 75 godina.

Foto: ScreenshotOvakav će izum pomoći liječnicima da bolje shvate potrebe starijih, što je osobito važno u današnje vrijeme, kada se prosječna životna dob sve više produljuje. Naravno, ovo nije prvo takvo odijelo, što dokazuje i video koji kruži internetom.

“Dobro došli u starost. Moj cilj je bio pretvoriti mlade i energične ljude u usporena, lomljiva stvorenja, bare nakratko. Nadam se da će tako osjetiti što zapravo znači biti star”, kaže Rachel Eckard, vodeća liječnica i znanstvenica zadužena za konstruiranje “dobnog odijela” pri Evangelističkom gerijatrijskom centru (EGZB) u Berlinu, gdje se odijelo koristi za istraživanja.

Riječ je o masivnom kombinezonu sa kacigom, teškom deset kilograma, koji sadrži štitnike za uši koji oslabljuju sluh, steznike za zglobove koji umanjuju fleksibilnost, rukavice koje umanjuju motoriku prstiju, žuti vizir koji muti vid i smanjuje raspoznavanje boja, te vestu nalik na pancirku koja stvara osjećaj težine u prsima. Kad je novinarka The Guardiana, Kate Connolly, probala ovaj kombinezon, nekoliko minuta provedenih u njemu opisala je kao iznimno naporno, frustrirajuće iskustvo, te osjećaj umora kakvog je prije iskusila jedino u visokoj trudnoći.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šta će biti s ekonomijom, privredom, turističkom sezonom u BiH…? Zbog problema s nabavkom vakcina granice bi se mogle dodatno zatvoriti!

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje...

Možda vas zanima i ovo