Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Konstruirano odijelo za starenje

Nemojte propustiti

U današnjem svijetu u kojem je imperativ biti mlad, začuđuje zanimljivi izum njemačkih znanstvenika koji su konstruirali “dobno odijelo” unutar kojeg se osjećate kao da imate 75 godina.

Foto: ScreenshotOvakav će izum pomoći liječnicima da bolje shvate potrebe starijih, što je osobito važno u današnje vrijeme, kada se prosječna životna dob sve više produljuje. Naravno, ovo nije prvo takvo odijelo, što dokazuje i video koji kruži internetom.

“Dobro došli u starost. Moj cilj je bio pretvoriti mlade i energične ljude u usporena, lomljiva stvorenja, bare nakratko. Nadam se da će tako osjetiti što zapravo znači biti star”, kaže Rachel Eckard, vodeća liječnica i znanstvenica zadužena za konstruiranje “dobnog odijela” pri Evangelističkom gerijatrijskom centru (EGZB) u Berlinu, gdje se odijelo koristi za istraživanja.

Riječ je o masivnom kombinezonu sa kacigom, teškom deset kilograma, koji sadrži štitnike za uši koji oslabljuju sluh, steznike za zglobove koji umanjuju fleksibilnost, rukavice koje umanjuju motoriku prstiju, žuti vizir koji muti vid i smanjuje raspoznavanje boja, te vestu nalik na pancirku koja stvara osjećaj težine u prsima. Kad je novinarka The Guardiana, Kate Connolly, probala ovaj kombinezon, nekoliko minuta provedenih u njemu opisala je kao iznimno naporno, frustrirajuće iskustvo, te osjećaj umora kakvog je prije iskusila jedino u visokoj trudnoći.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nacrt Rezolucije Bundestaga: Dodik i Čović uništavaju BiH, odbaciti ‘legitimno predstavljanje’

“Opstrukcija, bojkot ili manipulacija izbora od strane ovih političkih snaga imalo bi ozbiljne posljedice”, navedeno je u nacrtu. Načelo legitimnog...

Možda vas zanima i ovo