Subota, 6 ožujka, 2021

Konzum je prošlu godinu u BIH prihodovao 588 miliona maraka

Nemojte propustiti

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Prema rang listi Poslovnih novina “100 najvećih u Bosni i Hercegovini tvrtka “Konzum” na čiji bojkot pozivaju hercegovački poljoprivrednici pozicionirana je na visoko šesto mjesto u kategoriji velikih tvrtki po kriteriju ukupnog ostvarenog prihoda.

Foto: Ilustracija

Riječ je o prihodu od čak  588 miliona KM u protekloj poslovnoj godini, što je u svijetu izrabljivačkog kapitalizma kakav drma i u BIH,  svakako “dodatno priznanje Konzumu za uspješno poslovanje” te potvrda statusa vodećeg trgovačkog lanca u BiH.
 
“Konzum” se ujedno svrstava i među najveće poslodavce u BiH, kao tvrtka koja zapošljava više od 2.700 zaposlenika čime se u Konzumu vole pohvaliti.
 
No ono o čem šute jeste činjenica da im većina radnika ima plaće nedostojne čovjeka, te da povećanje dobiti koje Konzum u BIH iz godine u godinu generira, nema za posljedicu i povećanje plaće radnika. Profit dakle uzima samo kapitalist.
 
Ulaskom Konzuma u BIH, nestalo je mnoštvo malih obrta, dok niskim cijenama otkupa povrća ovaj trgovački lanac praktički uništava i domaću poljoprivredu. Uz to sve BH čovjeka menagment Ivice Todorića plaćama koje ne zadovoljavaju ni afrički standard svode na kmetovski odnos.
 
Tamo gdje  izgleda nije popljačkao uvoznik Lijanović porobit će uvoznik Todorić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žena u BiH dobila penziju u iznosu od tri marke!

Penzija od tri kovertibilne marke zvuči prosto nevjerovatno. Ovo se, ipak, desilo u Tešnju, a objavu prenosimo u cijelosti. "Draga...

Možda vas zanima i ovo