Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Koordinacija boračkih udruženja USK traži hapšenje Hamdije Lipovače

Nemojte propustiti

Foto: Bihac.ba
Foto: Bihac.ba

Koordinacija boračkih udruženja USK na sastanku održanom u 12 sati medju više zahtjeva zatražila i hapšenje Hamdije Lipovače (SDP) smijenjeng premijera Vlade USK.

Takođe se traži da ga Skupština na vanrednoj sjednici (opet) smijeni, jer je, kako se ističe svojom nesposobnošću doveo Kanton u haotično stanje.

Koordinacija traži formiranje vlade nacionalnog jedinstva, ukidanje svih privilegija političarima i prestanak upotrebe sile prema mirnim demonstrantima.

– Zahtijevamo hapšenje Hamdije Lipovače, izbacivanje sa Pravnog fakulteta gdje je predavač, jer takav čovjek ne može učiti našu djecu-kaže se u zahtjevima Koordinacije boračkih udruženja USK.

U 13 sati je zakazana sjednica Patriotske lige USK.

Zahtjevi “Bosanskog proljeća” iz Bihaća:

1. Smjena Vlade USK i svih direktora javnih ustanova i preduzeća
2. Imenovanje nove Vlade USK i direktora bez uticaja politike
3. Usklađivanje plata u javnom sektoru tako da najviša plata ne smije preći visinu tri prosječne plate u proizvodnom sektoru
4. Usklađivanje plata u javnom sektoru prema visini stručne spreme
5. Javno objavljivanje tenderskih dokumentacija psoljednjih 10 godina i ubuduće
6. Usklađivanje budžetskih izdvajanja za poljoprivredu iz budžeta na svim nivoima vlasti sa standardima Evropske unije (EU)
7. Usklađivanje obrazovnih standarda na svim nivoima vlasti sa standardima Evropske unije (EU)
8. Usklađivanje broja zaposlenh u javnom sektoru sa standardima Evropske unije (EU)
9. Završavanje izgradnje boračke zgrade u Bihaću najkasnije do izbora 2014. godine
10. Ukidanje svih dodatnih privilegija državnim službenicima
11. Ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osovu raznih komisija
12. Ukidanje plata i ostalih privilegija svim političarima nakon isteka mandata
13. Hitan prestanak upotrebe sile policije prema demonstrantima i demonstranata prema policiji

U Bihaću je noć protekla mirno, a za podne su najavljena mirna okupljanja na gradskom trgu.

“Na osnovu ukupne situacije u USK, ali i BiH, mi ćemo u podne iznijeti naš stav i definisati naše daljnje aktivnosti“, izjavio je za BHRT predsjednik Regionalnog odbora Udruženja “Sove Krajine“ Senad Bajrić.

Za sutra je dogovoren sastanak predstavnika demonstranata i premijera Hamdije Lipovače, koji je dogovoren sinoć u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dolaskom na sastanak premijer Lipovača bi konačno trebao potvrditi, da se nalazi u Bihaću, kako to na društvenim mrežama tvrdi, iako je viđen u petak u večernjim satima na graničnom prelazu Izačić, na izlasku iz BiH.

Protekla dva dana ne javlja se na telefonske pozive, niti na bilo koji drugi način daje do znanja da je ovdje. Danas su nastavljene uviđaj i utvrđivanje šteta na objektima, koji su bili pod udarom demonstranata. Ponovo nema nikakvih reakcija iz Vlade i Skupštine.

U 12 sati su počeli mirni protesti na Gradskom trgu u Bihaću odakle će se demonstranmti uputii prema zgradama Vlade i Skupštine Unsko –sanskog kantona (USK). Neformalni organizor protesta je grupa “Bosansko proljeće” čiji je predstavnik Aida Sejdić, a kao neslužbeni organizator protesta pojavio se Edin Delić Piksi, zaposlenik radio Bihaća.

U 14 sati je predsjedavajući Skupštine USK Farko Hodžić zakazao je vanrednu sjednicu Kolegija Skupštine USK radi, kako saznajemo, sazivanjavanredne sjednice Skupštine. Hodžić se odlučio na sazivanje Kolegija jer su se od strane grupe “Bosansko proljeće” pojavili konkretni zahtjevi , ukupno 13.

(Onasa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo