Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Kopao baštu i pronašao top star oko 600 godina

Nemojte propustiti

Prije nekoliko dana u Pruscu u ruševinama tamošnje tvrđave mještanin Dervo Hubljar je, kopajući zemlju za vrt, iskopao bakreni top težak 25 kilograma. Riječ je o starinskom topu iz srednjeg vijeka koji je nekada stajao na bedemima Prusca, a procjenjuje se da je star oko 600 godina.

prusac tvrdava topInače, Prusac je stari grad koji vuče korijene iz daleke prahistorije. Kako nam je kazao profesor Enver Imamović, ugledni arheolog, zahvaljujući izvanrednom strateškom položaju, ovaj grad je hiljadama godina bio važno uporište u odbrani Bosne protiv zavojevača koji su nadirali sa sjevera i zapada.

– Prusac su naseljavali Iliri, iza njih Rimljani, a u srednjem vijeku predstavljao je neosvojivu tvrđavu bosanskih vladara. Prusac je za Turke po osvajanju Bosne bio polazna tačka za daljnja osvajanja na zapadu, pa su tamošnju tvrđavu proširili, ojačali posadom i topovima, tako da je stotinama godina bio neprobojni branik Bosne – kaže Imamović.

Prusac arheološki nije nikada detaljnije istražen. Život koji se u njemu odvijao hiljadama godina ostavio je bogat trag. Pronalazak ovog topa je tek dio onoga što prekrivaju debeli slojevi tvrđave i čitavog naselja.

Zanimljivo je da se u historijskom romanu “Ajvaz-dedin san” autora prof. Imamovića, u kojem opisuje Prusac iz turskog doba, na više mjesta spominju topovi koji su branili Prusac, stanovnicima pucnjavom javljali o pobjedama carske vojske na bojnim poljima, najavljivali početak iftara…

Pronalazak ovog topa oživio je ideju da se u Pruscu osnuje muzejska zbirka u kojoj bi se čuvali nalazi do kojih se svakodnevno dolazi.

Osim topa, pronađeno je i 20 kamenih kugli koje su se koristile za topovsko punjenje te cijev kroz koju su se ispaljivale.

Mještani Prusca su prije šest godina pronašli oko 300 metalnih kugli koje su se, kako je utvrđeno, također koristile za punjenje topova.

(Avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo