Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Kordić ili Guzin: Mostar dobija gradonačelnika

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Današnji nastavak sjednice u svakom slučaju dobit će svoj epilog, a Mostar će konačno dobiti novog gradonačelnika.

Mostar bi danas trebao konačno dobiti gradonačelnika nakon što je konstitirajuća sjednica koja je počela 5. februara prekinuta, pa nastavljena 10. februara i ponovo prekinuta. Nastavak je zakazan za danas u 15:30 sati.

U utrci za gradonačelnika ostala su dva kandidata Mario Kordić iz HDZ BiH i Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar (SDA, SBB, SBiH, DF, BPS), a prije toga je ponovljen prvi krug i to tajnim glasanjem. Kordić je dobio 14 glasova, a Guzin 12.

U prvom krugu kandidati su bili Irma Baralija iz Naše stranke koja je dobila dva glasa i Arman Zalihić koji je bio prijedlog Prve mostarske partije koji nije dobio nijedan glas jer su vijećnici SDP BiH i PMP napustili sjednicu.

Dan nakon prekinute sjednice iz Koalicije za Mostar su uputili poziv BH bloku i PMP-u na zajednički dogovor oko kandidata za načelnika, s obzirom da bi zajednički imali 18 ruku potrebnih za gradonačelnika.

Zalihić je ispred GO SDP BiH Mostar postavio niz uslova Koaliciji navodeći da im se obrate kad prikupe 15 potpisa za Guzina što je bilo svojevrsno odbijanje moguće saradnje.

Današnji nastavak sjednice u svakom slučaju dobit će svoj epilog, a Mostar će konačno dobiti novog gradonačelnika.

Podsjećamo GV ima 35 vijećnika, a najviše ima HDZ BiH 13, Koalicija za Mostar 11, BH blok (SDP BiH i Naša stranka) 5 i Prva mostarska partija 2.

Interesantno za vas

Izdvajamo

OHR: Ustavni sud BiH spriječio nepopravljivu štetu

Iz OHR-a ističu kako se usvojenom mjerom sprječavaju ozbiljne, dalekosežne i potencijalno nepopravljive štete koje bi u konačnici ugrozile...

Možda vas zanima i ovo