Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

“Koronavirus, a niti recesija ne biraju Srbe, Bošnjake, Hrvate i Ostale, ili entitete/kantone. Biraju sve podjednako”

Nemojte propustiti

Korona i recesija, naslov je posta koji je objavio makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Dok cijeli svijet strahuje od posljedica pojave koronavirusa i posljednjeg naftnog – cjenovnog rata, prognozirajući već sada sasvim izvjesnu globalnu recesiju, koja će se itekako i kod nas osjetiti, našim političarima je jedina briga kako rasporediti milijarde KM iz raznih budžeta.

Vlast je već morala imati spreman krizni štab koji bi činili najbolji ekonomski stručnjaci u našoj zemlji da se bar malo ublaže negativni efekti koji će nas pogoditi.

Prošle godine kada sam objavio da je BiH u recesiji, jer ima dva povezana uzastopna kvartala negativni rast BDP-a (definicija recesije), te da će na nivou godine imati smanjeni rast, umjesto reagovanja na vrijeme, reagovali su pojedini portali u pokušajima relativiziranja problema tvrdeći kako BiH nije u recesiji!

Umjesto proaktivnog djelovanja, dobili smo guranje problema u stranu. Rezultat toga je 600 miliona veći trgovinski deficit, 2% usporeni rast na nivou godine, recesija, pad industrijske proizvodnje od 5% i ko zna koliko iseljenih naših građana.

Sada imamo priliku da se napokon ujedinimo protiv vanjskih opasnosti koje su već došle i da spasimo što se spasiti može.

Jer niti korona, a niti recesija ne biraju Srbe, Bošnjake, Hrvate i Ostale, ili entitete / kantone. Biraju sve podjednako – napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo