Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Koronavirus nikad bliže Bosni i Hercegovini: Dvije osobe oboljele u još jednoj europskoj državi

Nemojte propustiti

Osim Italije, u Evropi su slučajevi zaraze ranije potvrđeni u Francuskoj, Njemačkoj i Finskoj.

Premijer Italije Giuseppe Conte saopćio je večeras kako se korona virus proširio i na Italiju. Conte je na konferenciji za medije saopćio kako je u Rimu kod dvoje kineskih državljana utvrđena zaraza korona virusom.

Dodao je kako u Italiji imaju dva potvrđena slučaja zaraze, nezavisno od slučaja zadržavanja italijanskog kruzera u luci Civitavvechia, gdje se ispostavilo da je kod dvoje “sumnjivih” kineskih putnika dijagnosticiran virus Influenza A (H1N1).

U Evropi su slučajevi zaraze ranije potvrđeni u Francuskoj, Njemačkoj i Finskoj.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je jučer međunarodnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa iz Kine.

Iz ove UN-ove organizacije smatraju da će ova mjera dovesti do poboljšane koordinacije u borbi protiv bolesti.

– Naša najveća briga je da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima. Ovo nije izglasavanje nepovjerenja u Kini – izjavio je šef brigade WHO Tedros Adhan Gebrejes (Ghebrey) na sastanku u Ženevi.

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom izvijestila WHO krajem decembra. Ukupno je potvrđeno da je broj zaraženih u svijetu dosegao gotovo 10.000, što znači da je koronavirusom zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Brojevi:

U Kini je umrlo 213 ljudi, a ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.820.

Globalno širenje:

Izvan Kine zabilježeno je više od 100 slučajeva u 22 druge zemlje. Italija, Filipini, Indija, Vijetnam i Južna Koreja potvrdili su svoje prve slučajeve.

Evakuacija:

SAD, Japan i Južna Koreja već su evakuirali neke svoje građane iz Wuhana. Druge zemlje poput Australije, Kanade, Francuske i Velike Britanije također pripremaju planove evakuacije za svoje građane.

WHO definira globalnu zdravstvenu krizu kao „vanredni događaj“ koji predstavlja rizik za druge zemlje i zahtijeva koordinirani međunarodni odgovor.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo