Ponedjeljak, 6 travnja, 2020

Koronavirus: Totalna opstrukcija države u režiji HDZ-a, ministrica civilnih poslova BiH nije sazvala ni jednu Konferenciju ministara zdravlja

Nemojte propustiti

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom.

Na uvoznu vodu BiH potrošila 171 milion maraka

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom.

U Sarajevu od koronavirusa umro ljekar

SARAJEVO - Jutros je bio priključen na respirator, a već 15 dana imao je tešku kliničku sliku. U Sarajevu je...

Po zakonu Gudeljević predsjedava Konferencijom ministara zdravlja, a do sada je ta Konferencija morala zasjedati bar 5-6 puta da ne kažem da je morala biti u stalnom zasjedanju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH u jednom od svojih saopćenja, a bilo ih je jako malo, ističe kako realizira sve aktivnosti predviđene Zakonom o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u području zdravstva, a povodom proglašenja pandemije novog soja koronavirusa (COVID-19).

No, stvarnost je daleko od onoga što piše u saopćenju.

Ministrica Ankica Gudeljević, pak, nije se pojavila niti na sjednici Predsjedništva BiH, pa je za očekivati da danas na sjednici Vijeća ministara objasni kolegama zašto je nema nigdje, a direktno je nadležna po zakonu.

Ministarstvo je nadležno za obavljanje poslova i izvršavanje zadataka koji su u nadležnosti Bosne i Hercegovine i koji se odnose na utvrđivanje osnovnih principa koordiniranja aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu u područjima: – zdravstva i socijalne zaštite; – penzija; – nauke i obrazovanja; – rada i zapošljavanja; – kulture i sporta; – geodetskim, geološkim i meteorološkim poslovima.

Sav nerad ogleda se i u činjenici da nema sjednica Konferencije ministara zdravlja. A, ova je Konferencija je napravljena upravo radi epidemija, pandemija.

Po zakonu Gudeljević predsjedava Konferencijom ministara zdravlja, a do sada je ta Konferencija morala zasjedati bar 5-6 puta da ne kažem da je morala biti u stalnom zasjedanju, piše NAP.ba.

Inače, sve informacije prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i sve informacije objedinjene sa nivoa države kako unutar tako i vani, Gudeljević je morala slati. Ona je dužna da informiše o broju oboljelih. Broj novootkrivenih je moralo Ministarstvo civilnih poslova saopćavati, a ne da ide od entiteta i kantona.

Gudeljević zapravo skoro da nije ni konstituirajuću sjednicu Konferencije ministara zdravlja organizirala, a u kojoj sjede dva entitetska ministra zdravlja i svi kantonalni ministri zdravlja i odjeljenje za zdravstvo Distrikta Brčko.

Na snazi je, a u režiji HDZ-a, totalna opstrukcija države i bježanje od odgovornosti.

Više s weba
- Advertisement -

Posljednje objavljeno

ASA Banka donirala medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Kao vodeća domaća banka, ASA Banka i u ovim izazovnim vremenima pokazuje društvenu odgovornost i ostaje oslonac...

Savjeti za roditelje i djecu u doba izolacije zbog virusa – pravo je vrijeme za uvođenje zdravih životnih stilova

Imajući u vidu da su škole zatvorene, da djeca ostaju u stanovima i kućama sa roditeljima odakle učestvuju u online nastavi, Institut...

Objava Marije Šerifović izazvala buru reakcija

Zbog ovoga su ovaj gest mnogi protumačili kao neku vrstu poruke koju pjevačica šalje, ali ipak, ona nije to imala na umu.

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom. U Bihaću...

Američki profesor nije uhapšen zbog navodne prodaje koronavirusa Kini

"Daily Mail" je vijest o hapšenju profesora objavio 28. januara, a nekoliko dana kasnije "Factcheck.org" objavio je opširniji izvještaj, u kojem navodi...
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo