Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Koronavirus: Totalna opstrukcija države u režiji HDZ-a, ministrica civilnih poslova BiH nije sazvala ni jednu Konferenciju ministara zdravlja

Nemojte propustiti

Po zakonu Gudeljević predsjedava Konferencijom ministara zdravlja, a do sada je ta Konferencija morala zasjedati bar 5-6 puta da ne kažem da je morala biti u stalnom zasjedanju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH u jednom od svojih saopćenja, a bilo ih je jako malo, ističe kako realizira sve aktivnosti predviđene Zakonom o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u području zdravstva, a povodom proglašenja pandemije novog soja koronavirusa (COVID-19).

No, stvarnost je daleko od onoga što piše u saopćenju.

Ministrica Ankica Gudeljević, pak, nije se pojavila niti na sjednici Predsjedništva BiH, pa je za očekivati da danas na sjednici Vijeća ministara objasni kolegama zašto je nema nigdje, a direktno je nadležna po zakonu.

Ministarstvo je nadležno za obavljanje poslova i izvršavanje zadataka koji su u nadležnosti Bosne i Hercegovine i koji se odnose na utvrđivanje osnovnih principa koordiniranja aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu u područjima: – zdravstva i socijalne zaštite; – penzija; – nauke i obrazovanja; – rada i zapošljavanja; – kulture i sporta; – geodetskim, geološkim i meteorološkim poslovima.

Sav nerad ogleda se i u činjenici da nema sjednica Konferencije ministara zdravlja. A, ova je Konferencija je napravljena upravo radi epidemija, pandemija.

Po zakonu Gudeljević predsjedava Konferencijom ministara zdravlja, a do sada je ta Konferencija morala zasjedati bar 5-6 puta da ne kažem da je morala biti u stalnom zasjedanju, piše NAP.ba.

Inače, sve informacije prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i sve informacije objedinjene sa nivoa države kako unutar tako i vani, Gudeljević je morala slati. Ona je dužna da informiše o broju oboljelih. Broj novootkrivenih je moralo Ministarstvo civilnih poslova saopćavati, a ne da ide od entiteta i kantona.

Gudeljević zapravo skoro da nije ni konstituirajuću sjednicu Konferencije ministara zdravlja organizirala, a u kojoj sjede dva entitetska ministra zdravlja i svi kantonalni ministri zdravlja i odjeljenje za zdravstvo Distrikta Brčko.

Na snazi je, a u režiji HDZ-a, totalna opstrukcija države i bježanje od odgovornosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo