Četvrtak, 28 listopada, 2021

Korupcija najveći uzrok nepovjerenja u institucije vlasti

Nemojte propustiti

Evropski istraživački centar utvrdio je da je korupcija jedan od najvećih problema i vjerovatno najveći uzrok nepovjerenja građana, domaćih i stranih investitora u institucije vlasti.

Ilustracija
Ilustracija

“To se negativno odražava na ekonomsku situaciju i oporavak privrede u BiH, ali i demokratizaciju i ljudska prava uopšte, istaknuto je tokom prezentacije analize “Korelacija između Ustava BiH i korupcije” koju je Evropski istraživački centar pripremio u okviru projekta “Ustav i korupcija-korelacija i posljedice na društvo u BiH”.

Istraživanje Evropskog istraživačkog centra provedeno je na osnovu mnogobrojnih studija provedenih u BiH u posljednjih desetak godina na temu korupcije.

Direktor Evropskog istraživačkog centra Tija Memišević izjavila je da je ovaj centar u toku prošle godine, sa više aspekata sagledavao ustavno uređenje u BiH, jer je očigledno da građani plaćaju ogromnu cijenu za sve probleme koji nastaju od oblasti pravosuđa pa nadalje, prenijeli su federalni mediji.

“Kada je u pitanju korupcija, htjeli smo da istražimo i vidimo koliko ustvari Ustav, ovakav kakav jeste, generiše korupciju. Naravno, otkrili smo da zbog ovakvog uređenja, nedostatka hijerarhije, zbog toga što ne postoji adekvatna koordinacija i dovoljan kapacitet tijela zaduženih za borbu protiv korupcije – Ustav nije dobar”, pojasnila je Memiševićeva.

Prema ovom istraživanju, treba insistirati na uspostavljanju jasnog lanca odgovornosti u svim institucijama sistema, zatim uspostavljanju i jačanju demokratskih mehanizama kontrole, te uspostavljanju jedinstvenog pravosudnog sistema koji je istinski nezavisan i profesionalan.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo