Petak, 24 ožujka, 2023

Košarac o spornim zakonima RS: BiH nema imovinu, ne mogu nas umoriti

Nemojte propustiti

– Visoki predstavnik ne postoji u BiH i onda su se pokušali da preorijentišu na utjecaj prema Ustavnom sudu BiH – smatra Košarac.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) komentirao je problematiku države imovine u vezi sa spornim zakonima Republike Srpske kojim entitet želi oduzeti imovinu BiH.

Košarac smatra da bi svi trebali shvatiti kako je RS “neupitna, stabilna i funkcionalna” te da ima mogućnosti zaštite svojih interesa.

Ne mogu oni nas umoriti koliko je naše opredjeljenje da radimo u interesu jačanja kapaciteta RS-a – kazao je Košarac, prenosi ATV.

Tvrdi i da je potrebno pročitati Ustav Bosne i Hercegovine kako bi se shvatilo čija je imovina.

Imovina je vlasništvo Republike Srpske. BiH nema imovinu. Neka pročitaju nekoliko puta. To što žele da modeliraju BiH po principu nekada utjecaja visokih predstavnika, donošenja određenih nametnutih odluka, to je davno prošlo vrijeme. Mi danas nemamo visokog predstavnika. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i onda su se pokušali da preorijentišu na utjecaj prema Ustavnom sudu BiH – smatra Košarac.

Kada je riječ o državnoj imovini, podsjetimo da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poništio konkurs za izbor novih članova Komsije za koncesije BiH što je onemogućilo rad tog tijela na način da nije moguće odgovoriti na mjere koje je naredio Ustavni sud BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo