Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Kosor: Političari poput Dodika kod Bidena neće imati šanse

Nemojte propustiti

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je odnos administracije novog američkog predsjednika Joea Bidena prema Balkanu, kritizirajući, između ostalog, i hrvatski državni vrh zbog prošlogodišnjih sastanaka s Miloradom Dodikom.

Ona je, za hrvatski Nacional pisala da su stavovi novog predsjednika Sjedinjenih Država, kada su u pitanju ratni zločinci poput Miloševića, Karadžića i Mladića, poznati, kao i stavovi prema onima koji ih podržavaju i slave.

“Što se tiče regije, predsjednik SAD-a davnih je godina rekao da su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci. Tako da političari poput raznih Dodika koji slave Mladića i Karadžića kao heroje neće kod Bidena imati šanse. Mogu se eventualno javljati ispred ograde Bijele kuće, kako je to već viđeno”, napisala je Kosor.

Istakla je da je ovo jasan pokazatelj hrvatskom državnom vrhu kako nova administracija SAD-a gleda na sastanke koje su s Dodikom prošle godine održali predsjednik ove zemlje Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković s tobožnjim ciljem zaštite Hrvata u BiH.

“Ali bi malo morali zastati i naše vođe koji su, umjesto institucionalnih susreta, pozvali tog istog Dodika kao dragog gosta s kojim bi štitili interese Hrvata u BiH. Bidenova pobjeda i njegove poruke o pravu da se mirno ne slažemo, o toleranciji i poniznosti i želja da se počnemo međusobno slušati opće su političke poruke koje bi mogli čuti i moćnici u Hrvatskoj. Dobro bi im došlo za naše dobro. Jer treba učiti od boljih od sebe”, ističe Kosor.

Podsjećamo, u septembru prošle godine, Milorad Dodik je otputovao u Zagreb na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Tokom te posjete Dodik je Milanovića, a nešto kasnije Plenkovića upoznao sa svojim viđenjem stanja u Bosni i Hercegovini. Ovaj susret naišao je na oštre osude iz naše zemlje.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo