Subota, 27 studenoga, 2021

Kosovski Bošnjaci protiv izgradnje hidroelektrana u blizini Prizrena

Nemojte propustiti

Planiranom izgradnjom tri hidrocentrale Vlada Kosova će nanijeti ogromnu štetu za 15.000 Bošnjaka Župe kod Prizrena, kazao je u izjavi za Fenu Ćerim Bajrami, zastupnik Bošnjaka u kosovskom parlamentu.

Da bi se zaštitila prirodna bogatstva Šar-planine koja obiluje bogatom florom i faunom, pitkom zdravom vodom, očuvanim šumama, ekosistemom, kulturno-historijskim, rekreativnim i turističkim vrijednostima, Skupština Kosova je u martu 2013. godine dio područja Šar-planine proglasila zaštićenom zonom, te donijela Zakon o Nacionalnom parku Šara.

Okupaciona zona

Kako ističe Bajrami, to je za više od 20.000 mještana (pretežno Bošnjaka) koji žive u 15 naselja Župe kod Prizrena, bila dobra vijest.

Potom, u septembru 2013. u vrijeme predizborne kampanje premijer Kosova Hashim Thaqi je čvrsto obećao Bošnjacima Župe da će konačno u tom mandatu Vlade dobiti zasebnu općinu za ovu regiju, što im i po zakonu i Planu Martija Ahtisaarija za Kosovo pripada, a oko koje bi se organizirali i stvorili bolje uvjete za život.

– Međutim, ispostavilo se da je to perfidna politička igra. Bošnjaci nisu dobili općinu, a tzv. zaštićena zona “Nacionalni park Šara”, postala je “okupaciona zona” za svakog kome se prohtije uzurpacija javnog prostora – tvrdi Bajrami.

Pojašnjava da Vlada Kosova na tom prostoru želi izgraditi nekoliko hidrocentrala na rijeci Bistrici i njenim pritokama.

– Nedavno oficijelno potvrđena vijest o izgradnji hidrocentrala, za koju smo mi tražili pojašnjenje od Ministarstva za zaštitu životne sredine, jako je uznemirila Bošnjake. Zabrinuti su da će im biti ugrožen opstanak na njihovim stoljetnim ognjištima, bit će im uzurpirano privatno vlasništvo oko tokova ovih rječica, bit će ugroženi vodni tokovi, presahnut će izvori pitke vode uz tokove, a time će biti nanesena nepovratna šteta biljnom i životinjskom svijetu – kaže Bajrami.

Po njegovim riječima, ovo je još jedna u nizu “zahuktalih otimačina skromnog teritorija ovog naroda i župskih prirodnih resursa”.

Problemi Bošnjaka

S obzirom na to da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji ugrožava opstanak Bošnjaka u Župi, bošnjački predstavnici su ministru za prostorno planiranje Feridu Aganiju podnijeli i zahtjev za momentalnu obustavu procedure izgradnje hidrocentrala u Župi. Pokrenuta je i peticija protiv gradnje hidrocentrala i ugrožavanja životnog prostora Župe, a Bajrami ističe kako masovni odaziv Bošnjaka na protestnim skupovima potvrđuje da neće odustati od borbe.

– Bošnjaci neće ni po koju cijenu dozvoliti da ih neko prisilno iseljava sa njihovih vjekovnih ognjišta. Neće dozvoliti da im otimaju hljeb i životni prostor iz ruku. Kako su pokazali hrabrost u svim teškim vremenima, tako će je pokazati i sada i neće dopustiti da budu izbjeglice pored svog vatana – naglasio je Bajrami.

Ovaj problem će biti iznesen i na Skupštini Kosova. Pomoć će bošnjački političari zatražiti i od diplomatskih predstavnika SAD-a i EU, a najavljena je i apelacija Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo