Utorak, 6 prosinca, 2022

Koštala 797 milijardi dolara: Deseta godišnjica američke invazije na Irak

Nemojte propustiti

Prema zvaničnim podacima, invazija je koštala 797 milijardi dolara

vojnik-amerika

Prošlo je deset godina od američke invazije na Irak. Invazija je, prema službenim podacima, koštala je 800 milijardi dolara, međutim, neslužbeni izvori govore kako je invazija koštala i do četiri triliona dolara.

VEZANO: Priča o razočaranom Iračaninu: Srušio sam Sadama, sad se gorko kajem

Prema izvještaju koji je uradio specijalni američki inspektor Stuart Bowen, SAD je na poslijeratnu obnovu Iraka uložio 797 milijardi dolara. Prema finansijskim izvještajima Market Watcha i ostalih koji su uslijedili nakon 2011. godine, invazija je SAD koštala četiri triliona dolara.

U ostale neizravne troškove ubrajaju se i kamate na kredite za finansiranje rata, zatim finansiranje vojnih baza u Kuvajtu, Kataru i Bahreyinu, kao i troškovi privatnih zaštitarskih firmi u Iraku, te troškovi liječenja ranjenih vojnika čiji broj je, prema američkom Ministarstvu odbrane, iznosio više od 32.000.

Američki zdravstveni časopis „Lancet“, povodom desete godišnjice invazije na Irak, objavio je izvještaj pod nazivom „Zdravstvene posljedice rata u Iraku“ u koji govori o brojnim zdravstvenim problemima sa kojima se susreću vojnici nakon ovog rata. Navodi se da je novac potrošen na invaziju na Irak mogao biti iskorišten za poboljšanje sanitarnih uslova u lokalnim i globalnim programima.

Američki stručnjaci kažu da je cijena barela nafte u vrijeme invazije 2003. godine porasla za 30 dolara, te da je i pojava finansijske krize 2008. godine bila među posljedicama iračkog rata.

Međutim, i deset godina nakon invazije i zbacivanja s vlasti iračkog lidera Sadama Huseina, u Iraku je još uvijek prisutno siromaštvo, korupcija i nasilje.

Prema istraživanju koje je provelo jedno američko udruženje, oko 20 milijardi dolara dosad je potrošeno na obuku iračkih vojnika.
(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo