Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Kovid-potvrde iz BiH ne važe van granica, problem što dokument nije jedinstven

Autor:Patria

Preporučeno

Po dobrom starom bh. pravilu – trebala su dva mjeseca samo da se nadležni okupe za jedan sto.

Već više od godinu digitalne COVID potvrde neizostavan su dokument i ulaznica potrebna za sva događanja širom Evrope i svijeta.

Naša zemlja nikada nije postala dio tog sistema. Tako naše potvrde nigdje izvan Bosne i Hercegovine nisu priznate.

Razlog tome nije nepostojanje baza i potvrde izrađenih po evropskom standardu, već to što između 13 ministarstava nije bilo dogovora o izradi jedinstvenog dokumenta za sve građane Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Najezda zmija u bh. gradu: Ova godina jedna od rekordnih po broju intervencija

Alen Šeranić, ministar zdravstva manjeg entiteta pojasnio je za medije:

– Zdravstveni podaci koji se vežu za cijeli ovaj proces moraju da budu u nadležnosti i ostanu u okviru zdravstvenih ustanove koji ih pripremaju i produkuju, što je u skladu sa zakonima i u FBiH i RS.

Ovaj put su i predstavnici RS saglasni s FBiH i Brčko-distriktom da naša zemlja, kao i svaka druga na svijetu, mora imati jednu nacionalnu COVID potvrdu.

Upravo se čita:  Sjećate li se strahovite eksplozije u Binježevu u kojoj je poginula jedna osoba? Uhapšene su dvije osobe

Ministarstvo civilnih poslova mora pronaći tehničko rješenje, kako da baze podataka ostanu u kantonima, entitetima i Brčko distriktu.

– Prema informacijama, kantoni su se uglavnom spremili za to. Napomenimo i da ugovor koji bi se potpisao – zavisit će od tog rješenja. Uvjeti su stvoreni, treba ih finilizirati, te izaći s tehničkim rješenjem – rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema: Normalizovano napajanje strujom u većini BiH

Po dobrom starom bh. pravilu – trebala su dva mjeseca samo da se nadležni okupe za jedan sto.

Sead Šadić, šef odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta zakjučio je:

– Mi dok se usaglasimo – dobar dio evropskih zemalja, nažalost, stavlja van snage ove propusnice.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik zatekao užas u iznajmljenim apartmanima u Hrvatskoj: Pozlilo mi je, povratio sam bijelu pjenu kada sam vidio šta su radili

Policijski službenici u petak su se u Solinu susreli s uznemirujućim slučajem. Naime, u jednom objektu za iznajmljivanje u...

Još vijesti za vas