Subota, 22 siječnja, 2022

Kožljak otkrio: U januaru sankcije SAD-a i EU, Dodik će biti zaustavljen

Autor:N1

Nemojte propustiti

– Rusiji nije prioritet da ugrozi naš suverenitet i teritorijalni integrite, ali koriste Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan za ostvarivanje svojih ciljeva. Rusija daje direktnu podršku Dodiku i to je ugrožavanje BiH – kazao je Kožljak

Alija Kožljak, šefa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom univerzitetu Burch i bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u, najavio je u razgovoru za N1 sankcije pojedinim političarima iz BiH. Naveo je kako se situacija u državi mora posmatrati na širem planu, konkretno na relaciji NATO-Rusija i dodao je kakav god da dogovor bude između ove dvije suprotstavljene strane – “Milorad Dodik će biti zaustavljen”, tj. neće biti više relevantan faktor na političkoj sceni.

N1: Nedavno je govoreći o ruskom utjecaju u BiH prof. Lagumdžija rekao da Rusija ne osporava integritet i suverenitet BiH, samo joj smeta OHR i visoki predstavnik? Jeste li saglasni s tim. Pokazuje li to rusko ponašanje prema BiH posljednjih godina?

Alija Kožljak: Ne slažem su u potpunosti. Rusiji nije prioritet da ugrozi naš suverenitet i teritorijalni integrite, ali koriste Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan za ostvarivanje svojih ciljeva. Rusija daje direktnu podršku Dodiku i to je ugrožavanje BiH.

U kakvoj je korelaciji vraćanje nadležnosti RS sa odnosima između NATO-a i Rusije?

Površno bi bilo ovu situaciju u BiH posmatrati samo kroz postupke Dodika. Zašto? Pitanje BiH ne možemo posmatrati izolovano na širem planu, posebno nakon razgovora NATO-a i Rusije. U pitanju su velike igre gdje je BiH jedan od frontova, a Dodik alat koji koristi Rusija. Na nesreću, on je alata koji se koristi protiv Bosne i Hercegovine. Sve što radi Dodik ne bi bilo ovako djelotvorno da iza toga ne stoji Ruska Federacije i njeni interesi, odnosno prešutna podrška Srbije.

Više s weba

Izdvajamo

Matejeve prijatelje zbunio je signal na Viberu sinoć u 21:53: O čemu je riječ?

Brojne nedoumice oko aktivnosti broja mobitela razjasnio je u subotu ujutro za Jutarnji list i sam Nenad Periš, Matejev...

Možda vas zanima i ovo