Subota, 13 kolovoza, 2022

Kraj godine bi mogao biti tužan za BiH

Nemojte propustiti

Ulazak Hrvatske u EU je poruka za sve nas, da se proces pridruživanja nastavlja. Rješenje presude Sejdić – Finci je tehničko rješenje, da se proces pridruživanja EU ne zaustavi, kaže u intervjuu za Oslobođenje Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju.

goran-svilanovic– Mislim da je Savjet za regionalnu saradnju prethodnih pet godina uradio ogromnu stvar. Naša aktivnost je imala fokus na bezbjednost i uspostavljanje povjerenja u regionu. Aktivnosti su bile usmjerene ka stabilizaciji mirovnog procesa i unapređenju regionalne saradnje u svim oblastima. Pronađen je model koji omogućuje puno učešće Kosova, uz punu podršku i saglasnost Vlade Republike Srbije i to je ustvari najveći politički posao koji smo obavili u prethodnih nekoliko mjeseci. Od tada do danas radimo uz punu saradnju svih, bez ikakvih političkih trzavica.

– Postoji čitava lista drugih otvorenih pitanja, a to su politička pitanja. Sve će to biti rješavano od država i vlada u regionu, sigurno uz podršku EU, ali će naš fokus biti zaposlenost. Jedan od ciljeva je povećanje zaposlenosti u regionu. Trenutno nivo zaposlenosti u regionu iznosi 40 posto. Malo se razlikuje od zemlje do zemlje, ali, vjerujte, nije značajno. Naš je cilj da do 2020. godine dosegnemo 45 posto zaposlenih.

– Nadamo se da će u BiH o nekim ključnim temama biti postignut dogovor. To je primjena presude Sejdić – Finci. Traži se tehničko rješenje koje bi bilo jedan mali most koji bi povezao BiH sa evropskom perspektivom. To rješenje nije rješenje svih pitanja koja u BiH postoje, ni statusa Hrvata, Srba, Bošnjaka ni svih drugih građana, nego samo tehničko rješenje koje će omogućiti da se ovaj proces, kad je u pitanju BiH, ne zaustavi.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović napada: Derivati SDA i ljevičari nisu napravili prodor u RS-u, imaju jednog Vojina Mijatovića

Izetbegović je govorio i o međunarodnoj zajednici za koju je rekao da prečesto ide linijom manjeg otpora na račun...

Možda vas zanima i ovo