Utorak, 30 studenoga, 2021

Krajem mjeseca o smjeni Živka Budimira

Nemojte propustiti

Živko Budimir
Živko Budimir

O zahtjevu za pokretanje postupka smjene predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira, u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta bit će riječi krajem ovog mjeseca, najavljeno je prilikom zaključenja današnje vanredne sjednice tog parlamentarnog doma.

Postupak smjene Živka Budimira inicirao je poslanik Stanko Primorac Ćane. Obrazlaže da Budimira treba smijeniti jer je nedavno uzrokovao tešku situaciju koja je dovela Federaciju BiH na rub finansijskog poslovanja.

“Učinio je to razrješavanjem dužnosti ministra finansija Ante Krajine, jedinog ovlašćenog prvog potpisnika naloga za isplatu iz federalnog budžeta (drugi potpisnik je premijer, ali on može ovlastiti zamjenika), usljed čega su došle u pitanje isplate decembarskih boračkih i socijalnih davanja korisnicima u FBiH, plaća i drugih budžetskih obaveza“, naglašava Primorac.

U međuvremenu je ova situacija privremeno riješena mjerom Ustavnog suda FBiH – da ministar finansija ostane na dužnosti dok ne bude utvrđeno je li Budimirova odluka o razrješenju ustavna il ne.

Poslanik Primorac je tražio da njegova inicijativa bude razmotrena na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma. Prolongirana je za kraj januara jer su jedine tačke današnjeg dnevnog reda bile razrješenje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Fehima Škaljića, zbog njegove neopozive ostavke, te imenovanje nasljednika na toj funkciji.

Škaljić je razriješen, ali novi rukovodilac nije izabran pošto nijedna parlamentarna stranka nije kandidirala nikoga za tu dužnost. Stoga je i ovo pitanje prolongirano za kraj januara, kada će predsjedavajući biti imenovan ako bude zvaničnih kandidatura.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo