Utorak, 22 lipnja, 2021

Krajiški rob ponovo nestao, porodicu brinu jezive sumnje

Nemojte propustiti

Ćufurović je u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao na imanje u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017.

Teška sudbina Rasima Ćufurovića (37) iz Velike Kladuše, koji je, u potrazi za poslom, završio kao rob na imanju kod Karlovca (u Hrvatskoj), zgrozila je region, pa i svjetsku javnost.

Danas, dvije godine poslije, niko od Rasimove bliže porodica ne zna gdje se on nalazi, a pojavile su se sumnje da je ponovo završio među Romima u Karlovcu, piše Avaz.ba.

– Dobili smo broj mobilnog telefona na koji ga možemo nazvati, ali se na taj broj javlja neki drugi muškarac. Znamo da se, nakon Karlovca, liječio i u Rijeci. Čuli smo da je od jednog Roma iz Karlovca tražio da ga izvede iz bolnice i da se kod njega nalazi, ali nikakve više informacije nemamo – rekao je Rasimov brat Zlatko Mandić.

Poznato mu je da Rasim živi od socijalne pomoći koja mu se isplaćuje u Karlovcu, ali nije siguran je li Centar za socijalni rad upoznat o tome šta se trenutno dešava s njegovim bratom.

Inače, jezivi slučaj robovlasništva, za šta je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmoro članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog.

Ljekari su ostali šokirani povredama i stanjem u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju se počelo odmotavati. Zadobio je višestruke udarce po tijelu, prelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja čeljust pa je morao na operaciju. Na leđima je imao rane koje su, kako je rekao, nastale kad je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke. Noktiju nije imao, otpali su mu, jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina, mokrio je krv.

Zbog toga je izgubio 30 kilograma. Kad su ga ljekari oporavili, smješten je u sklonište za žrtve trgovine ljudima.

Inače, Ćufurović je u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao na njihovo imanje u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Maltretirali su ga psihički i fizički, a od stravične sudbine pobjegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu nanijeli kad su ga teško pretukli.

Bacili su ga polumrtvog u grabu iza imanja, iz koje je Rasim ispuzao i došao do komšija, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opštu bolnicu, piše Avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo