Srijeda, 22 ožujka, 2023

Krajišnik po dolasku u Banju Luku: Čemu doček, ja sam ratni zločinac!

Nemojte propustiti

Prvi predsjednik Skupštine Republike Srpske (RS) i haški osuđenik Momčilo Krajišnik stigao je danas oko 18.40 sati na banjalučki aerodrom avionom Vlade RS iz Beograda, izvještava novinar agencije Anadolija.
Krajišnik je nakon izlaska iz aviona novinarima kazao da je pod utiscima i da mu se čini ”kao da sanja i da je došao sa onog svijeta”.

”Vi ne znate kakva je ova država. Čuvajte je, branite je.. Bolje nema na svijetu”, rekao je Krajišnik, dodavši da jedva čeka da vidi svoje unuke.

Nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje da li će se ponovo baviti politikom, ističući da će to Bog odlučiti.

Najavio je da će se večeras obratiti građanima RS i cijele BiH na Palama.

”Ne znam zašto je doček organizovan, ja sam, ipak, ratni zločinac. Tek u revizionom postupku moram dokazati istinu”, ocijenio je Krajišnik.

Krajišnik će helikopterom Helikopterskog servisa RS iz Banje Luke biti prebačen na Pale gdje mu je Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) priredio svečani doček.

Krajišnik bi oko 19.30 sati trebao stići na gradski aerodrom na Palama, gdje se već okupilo više stotina građana bh. etiteta RS

Prisutni na dočeku Krajišnika na Palama nose transparente: ”Krajišnik sin srpskog naroda”, ”Stop haškom teroru”, ”Dobrodošao”…

Radio-televizija RS je pripremila specijalni program povodom puštanja Krajišnika na slobodu. Učesnici krajnje afirmativno govore o politici Momčila Krajišnika i srpskog vodstva tokom agresije na BiH.

Momčilo Krajišnik uhapšen je 3. aprila 2000. godine u Sarajevu, a na prvom ročištu izjasnio se da se ne osjeća krivim po svim tačkama optužnice.

On je 27. septembra 2006. godine osuđen na 27 godina zatvora za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumane činove kao zločin protiv čovječnosti.

Krajišnik je pronađen krivim za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata, te drugog nesrpskog stanovništva sa šireg područja

Bosne i Hercegovine kroz počinjenje kriminalnih djela.

No, 17. marta 2009. godine Apelaciono vijeće smanjilo jeKrajišnikovu kaznu na 20 godina zatvora, a 7. septembra 2009. godine Krajišnik je prebačen u Veliku Britaniju da služi ostatak kazne. Od transfera u Veliku Britaniju, Krajišnik je podnosio zahtjeve za prijevremeno puštanje na slobodu u julu 2010. godine, julu 2011. i novembru 2012., no sva tri su bila odbijena.

krajisnik

(Oslobođenje.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo