Petak, 23 travnja, 2021

Krajnje je vrijeme za “remont” Federacije BiH

Nemojte propustiti

“Konferencija o preporukama ekspertne grupe za promjene Ustava FBiH je bila više nego uspješna i ispunila je sva očekivanja”, ustvrdio je na zatvaranju dvodnevne konferencije moderator skupa Zoran Pajić.

lasic-mIstakao je funkcionalan rad skupa, posebno rad u radnim grupama, koje su, kako je kazao, iznjedrile niz konstruktivnih sugestija.

„Ekspertna grupa će u narednim danima ponovo razmotriti sve prijedloge i sugestije te formirati konačni nacrt koji bi svoj “život” trebao nastaviti u Parlamentu FBiH“ kazao je Pajić.

Uz zahvalu čelništvu FBiH, ekspertima, nevladinim organizacijama i članovima akademske zajednice koji su prisustvovali konferenciji i aktivno sudjelovali u njenom radu, Pajić je izdvojio podršku Ambasade SAD-a, Delegacije EU u BiH i Britanske ambasade u čitavom procesu izrade preporuka.

„Vidljiva je odlučnost eksperata da ovaj vrlo važan posao dovedu do kraja, a posebno mi je drago što su preporuke koje su izradili “čitljive” i dostupne svima „ zaključio je Pajić.
U ime ekspertne grupe, prisutnim se obratio Mile Lasić koji je istaknuo da je bilo krajnje vrijeme za “remont” Federacije BiH.

„Onaj ko iz bilo kojih razloga bude ignorisao ove preporuke morao bi voditi računa o svojoj (anti)demokratskoj namjeri“ rekao je.

Dodao je da će preporuke vrlo skoro biti u Parlamentu FBiH jer je to put kojim se treba mijenjati Ustav FBiH.

„Od reforme Ustava FBiH bi trebali profitirati svi i apeliram na sve nadležne da hitno krenu u proces reforme. Samo se tako može pomoći BiH da ne ostane “zamrznuti konflikt” u Evropi“ kazao je Lasić.

Ekspertna grupa će već slijedeće sedmice imati konačni dokumenat, te će putem formalnog predlagača uputiti preporuke u parlamentarnu proceduru.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo