Subota, 4 prosinca, 2021

Kreditna pozajmica od 3,5 miliona KM za 15 industrijskih firmi

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj sutra će, u sjedištu Vlade Federacije BiH, predstavnicima 15 privrednih društava uručiti rješenja o dodjeli sredstava utvrđenih u budžetu za 2013. godinu u stavci ”Pozajmljivanje i učešće u dionicama-ostala domaća pozajmljivanja”.

Istovremeno predstavnicima šest firmi će biti uručene odluke za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju.

Uručivanju tih odluka i rješenja će prisustvovati i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Vlada FBiH je na sjednici 9. januara donijela Odluku da s budžetske stavke ”Pozajmljivanje i učešće u dionicama-ostala domaća pozajmljivanja” odobri izdvajanje 3.525.000 KM, a prema zahtjevu 15 firmi iz oblasti prehrambene industrije, tekstila, kože i obuće, namjenske, hemijske, industrije gume i plastike, drvne i papirne, građevinske, kao i metalske, elektro i automobilske industrije.

Riječ je o kreditnim sredstvima za poticanje razvoja industrije koja se daju s rokom vraćanja do pet godina i grace periodom do godinu dana, te kamatnom stopom od 0,9 posto. Za one koji uredno vraćaju kredit, glavnica će biti umanjena za 20 posto. Sredstva će biti dodijeljenja putem Union banke d.d. Sarajevo koja će, na osnovu donesene i objavljene odluke i pojedinačnih rješenja, ugovoriti s korisnicima sredstava sve bitne elemente za zaključenje pojedinačnih ugovora o kreditu.

Sredstva su dodijeljena firmama: Brojler d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Faik d.o.o. Novi Travnik, Suman d.o.o. Gračanica, Ziko d.o.o. Zavidovići, Makama d.o.o. Bugojno, Unis Ginex d.d. Goražde, Variplast d.o.o. Gračanica, Fekry d.o.o. Ustikolina, MS&Wood d.d. Sarajevo, MIP d.o.o. Mostar, FERRO-KEŠ d.o.o. Mostar, METACOMM d.o.o. Jajce, UNISGAL d.d. Konjic i INDEX d.o.o. Gračanica.

Drugom Odlukom o izboru korisnika dijela kreditnih sredstava utvrđenih u budžetu FBiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji ”Pozajmljivanje i učešće u dionicama-ostala domaća pozajmljivanja”, Vlada FBiH je odobrila sredstva namijenjena izmirenju dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju.

Sva sredstva daju se na kreditnoj osnovi i uz grace period.

Sredstva za ove namjene od 993.647,02 KM dodijeljena su Željezari Ilijaš d.d. Ilijaš, IP Krivaji – u stečaju d.o.o. Zavidovići, BNT Hidraulici d.d. Novi Travnik, Agrokomercu d.d. Velika Kladuša, Željezari Zenica d.o.o. Zenica i Budo exportu d.o.o. Žepče.

Uručivanje rješenja planirano je u 12 sati, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo