Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Kreme za sunčanje s visokim faktorom su podvala!

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Najnoviji rezultati testiranja različitih vrsta krema za sunčanje koje se nalaze na tržištu pokazali su se, u najmanju ruku, poražavajućim.

Svi znamo koliko je štete UV zraka, koje su posebno izloženi tijekom ljetnih mjeseci za vrijeme duži boravak van, posebno kada sunčanje na plažama, bilo bi na koži.

Zato smo kupiti kreme i losioni sa visokim SPF, smatrajući da je najbolji način da sebe i svoju djecu od oštećenja i opekotina, tako da lica i tijela, ali i smanjiti šanse dobivanja raka kože.

Međutim, testiranje niz proizvoda za sunčanje istraživači su došli do zastrašujuće rezultate. Većina proizvoda nisu pružili zaštitu koju im je proizvođač „obećao“ na pakovanju.

Istraživači na „istraživački centar za Udruženja potrošača“ testirali efikasnost od 20 različitih vodootporne kreme, losione i sprejeve sunca protiv UVB zrake (koje uzrokuju opekotine kože) i od UVA zraka (koje uzrokuju starenje kože).

Ova sredstva za zaštitu od sunca su ispitani na leđa ispitanika koji su izašli na sunčanje. Svi proizvodi su trebali ostati na koži za 80 minuta, bez re-aplikacija, bez obzira na to da li je osoba otišla na kupanje ili ne.

Istraživači Sutradan provjeriti status koži subjekta. Test je prošlo samo sedam proizvoda koji pružaju zaštitu od obje vrste zračenja. Zanimljivo je da samo dva proizvoda pružaju zaštitu od sunca upravo onoliko koliko je napisano na ambalaži.

Ostale kreme nisu položili test! Njihova neefikasnost protiv UVB zraka protezala od četiri do 40 posto onoga što je napisano na ambalaži, a više od polovine testiranih proizvoda nije pružila dovoljnu zaštitu od UVA zraka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo