Nedjelja, 1 listopada, 2023

Kremlj konačno objavio glavni cilj rata, Ukrajina traži teško naoružanje

Preporučeno

Dvije odcijepljene regije okupirali su proruski separatisti 2014., iako su dijelovi Luhanska i Donjecka još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Glavni cilj Rusije u njezinoj invaziji na Ukrajinu je zaštititi samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

– Općenito, zaštita republika glavni je cilj specijalne vojne operacije – rekao je jučer, koristeći ruski izraz za oružani sukob koji odbija nazvati ratom ili invazijom.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Dvije odcijepljene regije okupirali su proruski separatisti 2014., iako su dijelovi Luhanska i Donjecka još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je neutemeljene tvrdnje o genocidu od strane Ukrajinaca u ovim regijama.

Glavni fokus ruskih snaga sada je na zauzimanju ostatka ovih regija.

Ukrajini je potrebno 1000 haubica, 500 tenkova i 1000 dronova među ostalim teškim naoružanjem, rekao je jučer savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su ruske rakete visoke preciznosti pogodile u blizini željezničke stanice u Udačneu, sjeverozapadno od Donjecka, skladište opreme koju su SAD i Europa isporučili ukrajinskim snagama.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova na Telegramu je objavilo da je Udačne tokom noći na ponedjeljak pogođen ruskim projektilima, ne spominjući je li gađano oružje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo