Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Kretanje se polako ograničava: Zemlje EU vraćaju policiju na granice!

Nemojte propustiti

Članice schengenske zone ubuduće će lakše moći pooštriti granične kontrole. Zastupnica stranke Zeleni u Europskom parlamentu Ska Keller kritizira nova pravila i smatra da bi ona mogla naštetiti slobodi kretanja.

Foto: Dw.de
Foto: Dw.de

Članice Europske unije, Europski parlament i Europska komisija u četvrtak su dogovorile da će članice Scehngenske zone moći ponovno kontrolirati svoje granice ukoliko zaključe da postoji opasnost od masovnog dolaska izbjeglica.

Zastupnica stranke Zeleni u Europskom parlamentu Ska Keller istaknula je kako ovo možda i nije kraj Schengenskog protora, ali da svakako postoji opasnost od ograničavanja Scehngenskog sporazuma, kao i ograničavanja sloboda kretanja za građane Europske unije.

‘Cijela ta kontroverza postala je aktualna zbog ‘Arapskog proljeća’, kada su doseljenici stigli u Italiju, gdje su dobili dokumente i odatle otišli u Francusku. Tada je postalo sporno tko u stvari smije otputovati dalje i nije li nužna reforma Schengenskog sporazuma. Europska komisija je na početku predlagala da se taj sporazum smatra zajedničkim dobrom te da se odluke o zatvaranju granica donose na europskoj razini. Mi, stranka Zeleni, podržali smo taj prijedlog.

Nažalost, novom odlukom propisi se vraćaju unazad. Komisija dobiva donekle veću ulogu, zato što mora nadgledati mjere koje poduzimaju države članice. No sada će se uvesti novi razlozi za zatvaranje granica, naprimjer ako druge članice Šengenske zone navodno pokazuju velike nedostatke u osiguranju granica. To je vrlo maglovit kriterij, koji može značiti sve i ništa’, rekla je Keller za Deutsche Welle.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo