Srijeda, 22 ožujka, 2023

“Krimolovci”: Zaprimljeno 320 poziva i 74 korisne informacije

Nemojte propustiti

krimolovci

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u martu 2014. godine registrirali su ukupno 320 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 112 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 74 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba službenog položaja (12), neovlašteni promet opojnim drogama (11), te ostala krivična djela (11).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 74 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA. U izvještajnom periodu pristiglo je 57 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, te 12 izvještaja na dalju ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 134 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo