Subota, 4 veljače, 2023

Krišto razgovarala s Plenkovićem: Ni riječi o mnogim otvorenim pitanjima, samo hvalospjevi za Hrvatsku!

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Najavljen je i prvi službeni posjet Krišto upravo Republici Hrvatskoj, koji će biti realiziran nakon potvrde imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je telefonski s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, koji je još jednom čestitao gospođi Krišto na potvrdi imenovanja kao i na dinamici provedbe izbornih rezultata, što će jamčiti potpunu stabilnost i funkcionalnost, osobito nakon nedavnog stjecanja statusa kandidata i jačanja integracijskog procesa prema članstvu u EU.

Krišto je istakla nemjerljive zasluge predsjednika Plenkovića u vezi sa stjecanjem kandidatskog statusa za BiH, kao i jasnu partnersku i prijateljsku dimenziju odnosa cjelokupne Vlade Republike Hrvatske prema našoj zemlji.

Najavljen je i prvi službeni posjet predsjedateljice Krišto upravo Republici Hrvatskoj, koji će biti realiziran nakon potvrde imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Uska bilateralna suradnja na svim poljima te podjela iskustva Republike Hrvatske u procesu integriranja u Europsku uniju bit će od neizmjerne pomoći institucijama BiH, zaključeno je u današnjem telefonskom razgovoru dvoje visokih političkih dužnosnika, saopćeno je.

Podsjećamo, da je Andrej Plenković jedan od najzaslužnijih zbog nametanja Izbornog zakona BiH od strane Christiana Schmidta na dan izbora, i to po željama HDZ-a. Ne iznenađuje stoga da Krišto kao prvu zemlju upravo bira Hrvatsku, ali sumnjamo da će tamo razgovarati o otvorenim pitanjima koje BiH ima s Hrvatskom, kao što su granice ili, pak, izgradnja Odlagališta nukelarnog otpada na Trgovskoj gori.

Institucionalni odnosi između BiH i Hrvatske gotovo su na najnižoj tački. Neprimjerenom retorikom unosi se nemir čak i u odnosima između predstavnika institucija. Ali i onih koji se predstavljaju kao predstavnici naroda.

“Republika Hrvatska treba sa više uvažavanja govoriti o Bosni i Hercegovini. Za razliku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji u svojim izlaganjima ima potpuno drugačiju konotaciju. Svjedoci smo svakodnevnim miješanjima u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Kako sa istoka, tako i sa zapada. Smatramo da bi odnose popravilo da se konačno ratifikuje sporazum o državnoj granici. Koji još nije ratifikovan u hrvatskom saboru”, rekao je nedavno Kasim Trnka.

Nije on jedini koji ističe neprimjereno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, ali nova vlast na državnom nivou, čini se, ipak će nastaviti po staroj praksi, u kojoj će Hrvatska voditi glavnu riječ u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo