Nedjelja, 19 rujna, 2021

Krivična prijava protiv savjetnika Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici

Nemojte propustiti

U prijavi se navodi da je Kovačević, gostujući na Federalnoj TV 6. septembra ove godine, “kao zaposleni u institucijama vlasti koja se finansira pitem javnog budžeta, poricao i grubo umanjivao zločin genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici utvrđenog od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine”

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prijavljen je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Krivičnu prijavu protiv njega podnio je Ibro Bešlija, građanin Bosne i Hercegovine, iz Sarajeva.

U krivičnoj prijavi navodi se da je Kovačević, gostujući na Federalnoj TV 6. septembra ove godine, “kao zaposleni u institucijama vlasti koja se finansira pitem javnog budžeta, poricao i grubo umanjivao zločin genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici utvrđenog od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine”, piše politicki.ba.

– U potpunosti uvažavam i najiskrenije žalim za svim žrtvama zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da zločin koji se dogodio u Srebenici ne može biti kvalificiran kao genocid, jer ni na koji način se ne može porediti sa zločinima genocida kakav se dogodio nad srpskim narodom u “nezavisnoj državi Hrvatskoj”, kakav se dogodio u Jadovnu i na mnogim drugim stratištima, ne može se porediti sa zločinom genocida, odnosno holokausta, nad jevrejskim narodom, niti genocidom koju su Turci, koji je Turska sporvela nad Armenima – izjavio je Kovačević gostujući u emisiji “Plenum” na Federalnoj televiziji.

Time je, ističe se u krivičnoj prijavi, “prijavljeni Radovan Kovačević počinio krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” iz člana 145a, stav 3. i 7. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo