Utorak, 22 lipnja, 2021

Krivokapić primio Komšića i Džaferovića: Put preko Šćepan Polja prioritetni projekat

Nemojte propustiti

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić održao je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, premijer Krivokapić iskazao je zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, ocijenivši da su odnosi dvije zemlje prijateljski, te da imaju odličnu saradnju, a da u prilog takvoj konstataciji govori Ugovor o granici, koji je BiH potpisala i ratifikovala jedino sa Crnom Gorom.

Predsjednik Vlade je, kako su kazali, istakao da je stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a da su dobrosusjedski odnosi i evropska integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj.

Predsjednik Vlade Crne Gore je naglasio da je zadovoljan rezultatima koje Vlada postiže u trenutnim kompleksnim tranzicionim i Kovid-19 uslovima.

“Boljeg recepta za Crnu Goru u ovom trenutku nema. To je meritokratska Vlada. Mi se trudimo da preobrazimo Crnu Goru. Najvažnije je da Crna Gora postane i opstane kao građanska država”, rekao je Krivokapić.

Premijer je kazao i da je za Crnu Goru od posebnog interesa unapređenje saobraćajne infrastrukture, koja predstavlja preduslov, kako za povećanje prometa ljudi i roba, tako i za sveukupnu ekonomsku saradnju.

Krivokapić je naglasio da postoji obostrani interes za jačanje saradnje u oblasti turizma, kako bi se stvorili uslovi da ponuda bude mnogo kvalitetnija i uspješnija za obje države, kao i da od ove sezone očekuje priliv od 65% od dohtka koji je ostvaren u ljetnjoj sezoni 2019. godine.

“Naš plan je da do kraja tekuće godine imamo spreman projekat magistralnog puta Sarajevo – Šćepan Polje, do Plužina. Takav projekat bio bi najbolja dokaz našem dobrosusjedstvu, prijateljstvu i namjeri da građanima naših država i regionu život učinimo prijatnijim i bogatijim”, poručio je Krivokapić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, izrazio je zadovoljstvo izuzetno dinamičnom diplomatskom saradnjom sa novom crnogorskom administracijom i naglasio da je trenutna saradnja između BiH i Crne Gore dobar primjer cijelom regionu.

“Postojeći sporazum o zajedničkoj granici, samo je potvrda prijateljskog i partnerskog bilateralnog odnose. Želimo taj odnos da unapređujemo. BiH je u poziciji da nikada ne smije da ima dilemu kakvi odnosi treba da budu sa susjedima. Naš interes je da imamo susjeda koji je stabilan i da slijedimo vaš primjer na putu eurointegracije”, poručio je Komšić.

Govoreći o projektu magistralnog puta Šćepan Polje – Foča, Komšić je rekao da je to davnašnja obostrana potreba i želja.

“Taj projekat će imati našu podršku. BiH je zainteresovana da se taj projekat realizuje. Na nas računajte kao na prijatelje i stojimo vam na raspolaganju za sve konsultacije i razgovore”, istakao je Komšić, koji je poželio Crnoj Gori uspješnu turističku sezonu.

I drugi član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović izrazio je zadovoljstvo zbog dinamičnog partnerskog i dobrosusjedskog odnosa dvije države.

“Čekali smo da se stabilizuje epidemiološka situacija da bi došli da razgovaramo. Nama je stalo do dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Važna nam je stabilna Crna Gora, Crna Gora na evropskom putu, Crna Gora članica NATO saveza”, poručio je Džaferović.

Džaferović je istakao da BiH sa Crnom Gorom ima puno dodirnih tačaka koje treba unapređivati.

“Ima puno razloga da sarađujemo u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, jačanju industrijske proizvodnje. Mislim da je ona zapostavljena u svim zemljama bivše Jugoslavije”, zaključio je Džaferović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo