Srijeda, 23 lipnja, 2021

Krizni štab: Evo kad je planirano popuštanje restriktivnih mjera u FBiH

Nemojte propustiti

Tokom obraćanja Federalnog kriznog štaba u 12 sati zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija/financija Jelka Milićević javnosti će obrazložiti utvrđeni rebalans Proračuna FBiH za 2020. godinu.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je govorio o najnovijim podacima iz oblasti zdravstva vezanim za situaciju uzrokovanu širenjem novog koronavirusa COVID-19, a sekretar Federalnog ministarstva pravde Ajša Softić pojasnit će utvrđeni Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriji Federacije BiH.

Na početku obraćanja član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je iznio podatak da je u 24 sata 549 osoba testirano od čega je 18 pozitivno, znači da imamo potvrđen Covid-19 kod ukupno 681 osobe, a ukupni broj testiranja je 8.473

I dalje je u HNK najviše oboljelih – 215, TK 82, KS 90 i ZDK 81.

69 osoba je hospitalizitano, a devetero je na respiratoru. 84 osobe su se oporavile. 28 potvrđenih smrtnih slučajeva, gdje je 19 preminulih bilo u dobi preko 65 godina.

Rađene su analize gdje su uzete u obzir određene zemlje Evrope i pratilo se da je 20. dana od 100 slučajeva u svim zemljama je došlo do velikog rasta, dok je BiH ostala u linearnom rastu. Oboljevanje na 100.000 stanovnika je 28, a u RS 36,17 stanovnika.

Popuštanje mjera od maja

Čerkez je kazao kako je cilj da se u narednom mjesecu popuste mjere, a sve na bazi analize koja će biti urađena.

“Cilj nam je da ostanemo u ovom linearnom rastu, da ne bismo u septembru opet imali negativnu situaciju. Naredne sedmice ćemo gledati šta možemo popuštati, jer smo svjesni da je i našem stanovništvu izolacije već previše. Pokušat ćemo naći modalitete kao što rade i sve druge zemlje”, najavio je Čerkez.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo