Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Krizni štab FBiH Goran Čerkez o novom setu mjera: Pad broja zaraženih zavarao je mnoge, omogućene posjete staračkim domovima

Nemojte propustiti

“Moramo biti oprezni maksimalno da ne bi došli u situaciju da u mjesecima lijepog vremena, u aprilu i maju, se krijemo jer imamo porast” poručio je Čerkez.

Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za novinare u Sarajevu. Član Kriznog štaba Goran Čerkez govorio je o novim mjerama.

“Održana je sjednica Kriznog stožera, pripremili smo set mjera i diskutovali o novim mjerama. Odlučili smo dozvoliti posjete staračkim domovima, čuvali smo ih do sada jer smo smatrali da trebamo zaštiti tu populaciju. Napravit će se plan posjeta. To je bitno za stanje njihovog mentalnog zdravlja i njihove porodice”, rekao je Čerkez.

Preformulisana je i još jedna odluka – a to je da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, ali ne i drugačije.

“Razgovarali smo o početku fudbalske sezone. Odlučili smo da u 15 dana narednih dana učinimo sve da se obave razgovori sa nadležnima i mogli bi razmišljati o toj mjeri, ali ako bude dobra epidemološka situacija. Jasno je da svi žele povratak na stadione, ali rizici su veliki. Zavarali su nas brojevi koji su bili u padu, ali veliki broj osoba se ne pridržava mjera. Sve kantonalne inspekcije i nadležni organi moraju reagovati. Moramo biti oprezni maksimalno da ne bi došli u situaciju da u mjesecima lijepog vremena, u aprilu i maju, se krijemo jer imamo porast”, rekao je Čerkez.

Napomenuo je da BiH ostaje otvorena zemlja i dalje.

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo