Utorak, 9 ožujka, 2021

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS: Građani su poštovali preporučene mjere, ali ipak neće doći do popuštanja mjera

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ističe da nisu donesene nikakve nove mjere, već su na snazi mjere koje su vrijedile i prije i koje su se pokazale efikasnim.

– Još nema prostora za popuštanje epidemioloških mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo dobri radili, poštovali smo preporučene mjere, ali opuštanja za budućnost nema – kazala je na današnjoj pres-konferenciji članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pitić.

Istakla je da nisu donesene nikakve nove mjere, već su na snazi mjere koje su vrijedile i prije i koje su se pokazale efikasnim.

-Nadamo se da će tako ostati i dalje. To je ono što planiramo – zadržati mjere i provode se sve aktivnosti na nivou Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova u planiranju vakcinacije protiv Covid-19, kazala je Pitić.

Naglasila je da su timovi zdravstvenih ustanova spremi, te da se samo čeka kada će dobiti vakcinu od Federalnog ministarstva da bi krenuli u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika Kantona Sarajevo.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Ednan Drljević je istakao da su napravljeni protokoli i na nivou ambulanti i bolnica za liječenje Covid bolesnika te da su sada usaglašeni.

– U srijedu ili četvrtak bi već trebalo da izađe preporuka za sve zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo u vezi sa tim. Na taj način smo ujednačili liječenje i to je najbolji put pacijenta. Tačno se zna kad je ko za hospitalizaciju, gdje i kako. Mislim da će ovi protokoli biti na dobro naših pacijenata da ne bi lutali kao što je bilo ranije slučajeva, kazao je Drljević.

Istakao je da osnovana i postcovid ambulanta u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u kojoj će biti zbrinuti svi pacijenti koji su ranije bili liječeni u toj zdravstvenoj ustanovi.

– To će liječenje biti nastavljeno najmanje tri mjeseca kako u Općoj bolnici, tako i domovima zdravlja te će na taj način biti omogućeno da komplikacija vezanih za postcovid bude manje. Isto tako smo dogovorili na Ministarstvu još prije 14 dana da ćemo napraviti postcovid ambulante za liječenje svih onih pacijenata koji su bili liječeni u određenim zdravstvenim ustanovama. Ako je pacijent liječen na nivou domova zdravlja postcovid ambulante će nastavi to liječenje još najmanje tri mjeseca po izliječenju u domovima zdravlja. Ako je to u Općoj bolnici ona će sve svoje pacijente preuzeti u postcovid ambulanti. Isto tako to vrijedi i za one koji su bili u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, znači oni bi bili zaduženi za postcovid liječenje svojih pacijenata, kazao je Drljević.

Naglasio je da ogroman broj komplikacija utiče na smrtnost te je izrazio nadu da će na ovaj način biti smanjena smrtnost usljed postcovid bolesti.

– Postcovid period traje i do šest mjeseci ali mi smo preuzeli brigu o postcovid pacijentima unutar tri mjeseca za koje pretpostavljamo da ćemo omogućiti pacijentima sve moguće kontrole koje su neophodne u tom periodu, napomenuo je Drljević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo