Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Krizni štab razmotrio epidemiološku situaciju u FBiH, predložene mjere za narednih 14 dana

Nemojte propustiti

U odnosu na prethodnu sedmicu svi indikatori su u blagom padu

Krizni štab Ministarstva zdravstva bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine razmotrio je trenutnu epidemiološku situaciju, te predložio produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH iznosi 102 slučaja COVID-19 na 100.000 stanovnika, a najviša incidenca je u Kantonu Sarajevo (240/100.000), Tuzlanskom kantonu (149/100.000) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (111/100.000).

Hospitalizirane su ukupno 494 osobe s oboljenjem COVID-19, od kojih je osam posto potpuno vakcinisano.

U odnosu na prethodnu sedmicu svi indikatori su u blagom padu: broj smrtnih i novih potvrđenih slučajeva, broj pacijenata na respiratoru, ukupan broj hospitaliziranih, te sedmodnevna incidenca.

Međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da i dalje postoji veliki rizik za stanovništvo, obzirom na visok nivo prenosa koronavirusa u zajednici i nedovoljan broj vakcinisanih, naročito starijih od 60 godina.

U Federaciji BiH do sada je prvom dozom vakcinisano 25 posto, a drugom 20 posto stanovništva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva podsjeća da su vlade kantona dužne donositi i restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u kantonu.

Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vulin danas u Istočnom Sarajevu, dolazi da podijeli djeci bojanke i slikovnice

Iz Ministarstva navode da će Vulinom i Krunićem, Osnovnu školu “Sveti Sava” posjetiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i...

Možda vas zanima i ovo