Utorak, 27 srpnja, 2021

Krsmanović: Sumnje u nenamjensko trošenje sredstava za oporavak od poplava

Nemojte propustiti

Vlada Republike Srpske još jednom je pokazala da su u pravu svi koji sumnjaju u namjensko trošenje sredstava iz Fonda solidarnosti namijenjenih postradalim, izbjegavanjem da se Narodna skupština RS-a i javnost detaljno izvještavaju o radu Fonda solidarnosti, na način predviđen zakonom, tvrdi potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Kao član Anketnog odbora Narodne skupštine RS za sagledavanje uzroka i posljedica prošlogodišnjih majskih poplava, Krsmanović je uputio oštar protest u kome se između ostalog navodi da Vlada nije dala prave odgovore na pitanja koja interesuju najširu javnost.

– Na jučerašnjoj naučnoj konferenciji u Doboju jednoglasno je zaključeno da je poslije godinu dana neophodno sagledati propuste i utvrditi odgovornost nadležnih institucija i pojedinaca za nepostupanje u skladu s obavezama iz Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama, što je dovelo do gubitka 18 ljudskih života, s još uvijek nepoznatim brojem stradalih od posljedica poplava. Tom prilikom je desetkovan stočni fond i pričinjena šteta na materijalnim dobrima u iznosu od dvije milijarde KM, navodi Krsmanović u saopćenju.

Ukoliko Vlada RS ne dostavi tražene podatke, postoji način da se do njih dođe i drugim putem, ali je, navodi Krsmanović, sigurno da niko ko je eventualno zloupotrijebio solidarna sredstva ili ih nenamjenski trošio – neće biti oslobođen odgovornosti.

– Procesuiranje takvih je neminovnost, bez obzira o kome se radi i na kom položaju se nalazi, navodi Krsmanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo