Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Krstić oslobođen krivice za nepoštivanje suda

Nemojte propustiti

Haški tribunal je oslobodio Radislava Krstića od optužbi za nepoštivanje suda zbog odbijanja da svjedoči na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ocijenilo je da činjenica da Krstić boluje od posttraumatskog stresnog sindroma, te da mu se psihičko stanje pogoršalo otkako je pozvan na svjedočenje u korist Karadžića predstavlja “razumno opravdanje za odbijanje svjedočenja”.

radislav krstic“Nije sporno da Krstić stalno odbija da svjedoči pred vijećem, a uručen mu je poziv, ali on tvrdi da odbija jer kada bi svjedočio došlo bi do ugrožavanja njegovog zdravlja. Vijeće zato smatra, većinom glasova, da ovi dokazi otkrivaju postojanje razumnog opravdanja. Ozbiljnost zdravstvenog stanja Krstića i moguće pogorašanje do kojeg može doći ukoliko svjedoči u predmetu Karadžić predstavlja razumno objašnjenje da odbije svjedočenje”, naveo je sudija Melvil Berd.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), na zahtjev Karadžića, posebnim nalogom je obavezao Krstića da svjedoči.
Krstić je 7. februara doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje ne dozvoljava da svjedoči.

Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Haški tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu.

Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izvor: Fena

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo