Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Kućanski poslovi dobri za zdravlje prostatu

Nemojte propustiti

Istraživanje u SAD-u pokazalo da muškarci koji obavljaju kućanske poslove imaju manje problema sa prostatom

Foto: ArhivTim naučnika sa Univerziteta Vanderbilt iz Nashvillea uradio je zanimljivo istraživanje i uporedio odnos i utjecaj fizičkih aktivnosti na pojavu i liječenje oboljenja prostate.

British Journal of Urology International je objavio rezultate pomenutog istraživanja, koje je pokazalo da za zdravu prostatu nije neophodno bavljenje teškim i zamornim sportovima, jer i blage fizičke aktivnosti obavljanja kućanskih poslova usisavanja, pranja posuđa i sl. također veoma efikasno djeluju na liječenje oboljenja prostate i smanjuju rizik od njihove pojave.

Dr. Jay Fawke je predvodio tim naučnika koji su radili istraživanje na 405 muškaraca, koji imaju probleme sa prostatom. On je kazao da je evidentno da fizičke aktivnosti poput kućanskih poslova pozitivno djeluju na rad i zdravlje prostate, posebno kod muškaraca sa problemom viška kilograma.

„Muškarci koji rade poslove poput usisavanja prašine, pranja suđa, kuhanja i sl. smanjuju rizik obolijevanja od bolesti prostate, a naše posljednje istraživanje je pokazalo da takve aktivnosti pozitivno djeluju i na proces liječenja već oboljelih“, rekao je Fawke.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH: 9,6 miliona KM za unapređenje privrede

Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva...

Možda vas zanima i ovo