Utorak, 27 srpnja, 2021

Kućna medicina koja pomaže u liječenju prehlade

Nemojte propustiti

Ponovo počinje dio godine kada se borimo protiv prehlade, ali možda uz malu pomoć kućne medicine možete lakše da je prebrodite.

Probajte ove metode:

Inhalacija: Inhalacijom eukaliptusa i nane pročistićete začepljene disajne puteve, a postoji čak i šansa da ubrzate oporavak od prehlade.

Sve što vam treba je vruća voda u koju ćete dodati pomenuta eterična ulja. Dovoljno je svega nekoliko kapi. I onda na starinski način: pokrijte posudu i svoju glavu peškirom, pa dišite duboko.

Postoji i lakša varijanta: natopite peškir sa eteričnim uljem i stavite ga u kadu prije tuširanja. Vruća voda će stvoriti fina isparenja.

Začinite hranu: Neki začini pomažu kod prehlada i gripa. Na primjer, bijeli luk i kurkuma. Bijeli luk će osnažiti organizam u borbi protiv mikroba, a indijski šafran smanjiće upale.

Med: Naravno, svi znamo da je dobro jesti med kad smo bolesni, a i kad nismo, ali med može da posluži umjesto šećera i tako da poboljša niz namirnica koje bi nam inače zbog bolesti bile bezukusne. Med nije dobro staviti odmah u tek skuvani čaj jer će toplota djelimično poništiti njegova ljekovita svojstva.

Povećajte vlagu u stanu: Razne prehlade i grip posebno dobro uspijevaju baš zimi jer je vazduh suvlji. Zato nabavite nešto sa čime ćete povećati vlagu u stanu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo