Četvrtak, 25 travnja, 2024

Kurz: Turskoj nema mjesta u EU

Preporučeno

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz poručio je danas da se u Turskoj dešavaju sve apsurdnija i surovija djela, koja Evropa ne smije posmatrati skrštenih ruku.
“Takvoj Turskoj nema mjesta u EU”, naglasio je šef austrijske diplomatije u izjavi bečkom dnevniku “Kronen cajtung”. Kurc je istakao da se Turska sve više udaljava od Evrope, zbog čega će sporazum o izbjeglicama, smatra on, uskoro postati prošlost.

Upravo se čita:  Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

On je izrazio zabrinutost zbog sve oštrijeg talasa represija u Turskoj. U vezi zahtjeva Turske za otvaranjem daljih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, kao i viznu liberalizaciju, Kurc poručuje da ništa od toga ne dolazi u obzir, navodi Tanjug.

Prema njegovim riječima sve više evropskih država zastupa taj stav. “EU mora sama štititi svoje spoljne granice”, ponovio je Kurc svoj zahtjev ističući da ko ilegalno krene na put ka EU neće proći.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas