Nedjelja, 11 travnja, 2021

“Kusturica najznačajniji čovjek na planeti kojeg Srbi imaju na kulturnom polju”

Nemojte propustiti

Akademik Jovan Delić izjavio je da je knjiga Emira Kusturice “Šta mi ovo treba” angažovana knjiga vrhunskog umjetnika svjetskog ranga i najznačajnijeg čovjeka na planeti kojeg Srbi imaju na polju kulture.

On je naveo da je knjiga pisana u formi dnevnika i da ima karakteristike dokumentarne proze, kada je piše čovjek takvog imena i ugleda.

“Ta dnevnička priroda knjige daje joj tu fragmentarnost – zapis i dokumentrnost, ali i živost, jer to je reakcija na to što je izazvalo taj dnevnički zapis”, pojasnio je on.

Napominjući da je prvi tekst u knjizi datiran 10. marta 1994. godine, a završni juna 2018. godine, Delić je rekao da dnevnik nije pisan iz dana u dan ili bar nije objavljeno to što je zapisivano iz dana u dan, nego ono što je izabrano kao najbolje.

“Knjiga sadrži i seriju tekstova koji se odnose na umjetnost i film, a sve što ima tu dimenziju je predragocijeno, posebno kada je riječ o jednom filmskom umjetniku kao što je Kusturica”, ocijeno je akademik.

Prema njegovim riječima, knjiga sadrži ratnu atmosferu koja govori o ratu i postratnom periodu u BiH, te o razaranju Jugoslavije, a treću dimenziju čini pozicija Srbije i srpskog naroda u svijetu i žestoka polemika sa poznatim ljudima u svijetu, kao što je sa francuskim filozofom Bernar Arnijem Levijem, koji su se stavili u službu napada i dodavanja vatre na lomaču Srbiji.

“Zbog toga je ova knjiga predragocijena u svakom od tih aspekata. Ona već sada ima armiju čitalaca i sigurno da će imati i dalje”, rekao je Delić novinarima uoči promocije knjige “Šta mi ovo treba” u Multipleksu “Doli Bel” u Andrićgradu.

On je naveo da knjiga ima i poetsku dimenziju kad god je riječ o užasu, grijehu, o nečemu što se ne smije zaboraviti, što treba zapamtiti, ali ima i dimenziju humora, koja je kod Kusturice dragocijena.

“Ta humorna dimenzija dolazi od Migela de Servantesa i Branka Ćopića, ali sadrži i ozbiljnost i istorijsku samosvjest koja dolazi od Ive Andrića”, pojasnio je Delić.

To su, ocijenio je on, ključni literarni geni Emira Kusturice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Mioković raskovao Ljubišu Ćosića: “Šu*** iz ulice Draže Mihailovića i s Mladićevim posterom…”

Ne stišavaju se reakcije na zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji je jučer tražio od Grada Sarajeva i...

Možda vas zanima i ovo