Subota, 27 studenoga, 2021

Kusturica: “Ne može se historija revidirati, ona je takva kakva je”

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da se glavna borba na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata vodi sa onima koji pokušavaju revidirati historiju, što je nemoguće. “Ne može se historija revidirati. Ona je takva – kakva je.

Ni naši ni strani historičari ne mogu da mijenjaju ono što je poznato”, poručio je Kusturica uoči otvaranja filmskog festivala “Kustendorf” rekonstrukcijom atentata na Franca Ferdinanda.

Kusturica je za “Danas” izjavio da se atentat dogodio i da niko i nikada ne može opravdati ubistvo, ali da se njegovi razlozi moraju sagledati iz šireg konteksta.

On napominje da svjetska historija poznaje oko 150 tiranoubistava, ubrajajući i Ferdinanda u tiranine.

“Ferdinandov historijski put, kao i čitava njegova biografija nema blistavih trenutaka. Bio je antisemita, rasista. Mrzio je Srbe, Rome, Mađare. Vlastitim je rukama ubijao životinje. Danas neki historičari, posebno u NJemačkoj i Austriji pokušavaju da izmijene taj dio istorije, što je nemoguće”, rekao je Kusturica.

On je podsjetio da su Vatikan i Njemačka, odmah po okončanju Prvog svjetskog rata, počeli sa pokušajima revidiranja okolnosti i njegovih uzroka, te da je reviziju tražio i nacistički vođa Adolf Hitler, ali da su ti pokušaji ostali neuspješni.

“NJegovi pokušaji završeni su okončanjem Drugog svjetskog rata, kada je potvrđeno ono što je `zakucano` Versajskim ugovorom, u kojem je jasno navedeno da je NJemačka počela rat”, podsjetio je slavni režiser.

Kusturica nije želio iznijeti detalje o filmu o Gavrilu Principu, koji planira snimiti ove godine, a samo je rekao da će film biti “nešto sasvim nadrealno” i da će “o detaljima govoriti kada za to bude vrijeme”.

Sedmi međunarodni filmski festival “Kustendorf” biće otvoren danas na Mokroj Gori koreografskom slikom atentata na Franca Ferdinanda.

To će biti 15–minutna predstava podijeljena na četiri dijela u kojoj će istorijski događaj uz rediteljsku fikciju i disko muziku biti doveden do groteske.

(Srna)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo