Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Kusturica se povlači iz javnog života: “Sada su svi Srbi koji žive u BiH obilježeni kao Bosanci…”

Nemojte propustiti

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica odlučio je da se dobrovoljno povuče iz javnog života Srbije, odnosno da više ne daje izjave za medije.

emir kusturica“Nisam raskinuo sa Srbijom, samo ne želim da participiram u javnosti, ali Srbija ostaje Srbija koju volim i u kojoj ću živjeti i dalje, ali u drugoj formi”, rekao je Kusturica.

On smatra da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić održao briljantan govor o Haškom trbunalu u UN, ali da je nedavno “na najboljim tradicijama” Benjamina Kalaja “obilježio sve Srbe koji žive u BiH kao Bosance”. (Benjamin Kalaj je austrougarski guverener BiH koji je insistirao na bosanskoj naciji, umjesto podjele građana BiH po etnijama, op.prir.)

“Pretpostavljam da je to vezano za koncepciju u kojoj je, vjerovatno, Njegoš ostao Crnogorac, a ne (Andrićev) `tragični junak kosovske misli`, dakle Srbin”, rekao je Kusturica za B92.

On je napomenuo da ne govori kao političar, niti želi da se bavi politikom, nego kao čovjek “koji želi da bude konstruktivan i autonoman”, te da nema nikakvu namjeru da se “svađa sa Nikolićem”.

“Samo znam da ne želim da učestvujem. Neko ko nema vjeru u to što se čini, ne može biti činovnik te vlade”, naveo je Kusturica, dodajući da se “ispisao” sa mjesta direktora Parka prirode na Mokroj gori, kao i predsjednika Skijaškog saveza, te da ne želi novac od države za “Kustendorf”, niti za svoj novi film “Ljubav i rat”.

On je napomenuo da je Ivo Andrić pisao da je Njegoš “tragični junak kosovske misli”, ali da paraf o Kosovu koji je postignut predstavlja ideju o Kosovu na kojem taj junak više ne živi ili je “potpuno odvojen od nas”.

Kusturica je rekao da nije od onih koji bi aktuelnu vlast u Srbiji optužili za izdaju ili predaju Kosova, ali da se on ne bi upuštao u rješavanje pitanja koje traje više od 500 godina.

“Odakle se sada javlja ideja da se to pitanje riješi kada se u prošlosti to pokazivalo kao nerješivo… Istorija će da pokaže šta je to bilo i zašto sada”, naveo je Kusturica, naglašavajući da nikoga, niti amnestira, niti krivi za sporazum o Kosovu.

On je rekao da je Beograd do prije nekoliko mjeseci ličio na Njujork, prihvatao sve najbolje sa Balkana i prostora južnih Slovena, ali da sada ulazi u fazu “Šumadija drim”, u kojoj nije obilježeno dva vijeka Njegoša.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje...

Možda vas zanima i ovo