Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Kvinta nakon sastanka u Sarajevu: Donijeti zakon o zabrani negiranja genocida u Parlamentu BiH

Nemojte propustiti

Složili su se oko toga da nije sporan sadržaj nametnutih izmjena Krivičnog zakona, kao i oko potrebe otvaranja unutrašnjeg političkog dijaloga i oko ovog zakona i oko zakonskog regulisanja pitanja državne imovine.

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s ambasadorima i predstavnicima zemalja članica Quinte, te predstavnikom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH o mogućim pravcima rješavanja aktuelne političke krize u našoj zemlji, te otklanjanja zastoja u funkcioniranju institucija BiH.

U fokusu predstavnika Quinte, ambasadorke SR Njemačke u BiH Margret Uebber, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, otpravnika poslova Ambasade Francuske u BiH Xaviera Rouarda, otpravnika poslova ambasade Italije u BiH Mattea Evangeliste, otpravnika poslova ambasade Velike Britanije u BiH Neila Cavanagha i šefa Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH Krassimira Nikolova, bilo je ispitivanje mogućnosti da u Parlamentarnoj skupštini BiH bude donesen zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, te svih oblika govora mržnje.

Ambasadori i predstavnici država Quinte podsjetili su i na sadržaj pisma kojeg je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt uputio Parlamentarnoj skupštini BiH 9. decembra ove godine, a koje su ocijenili kao korisnu šansu da se u oba doma Parlamentarne skupštine BiH otvori dijalog na tu temu, te kao priliku da parlament preuzme odgovornost i usvoji zakon koji bi bio u skladu s međunarodnim i evropskim standardima, što bi, kako su rekli, omogućilo da se povuku ranije od bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH.

Istovremeno, ambasadori i predstavnici država Quinte pozvali su i na što skorije formiranje radne grupe u Parlamentu BiH, koja bi se bavila izradom prijedloga zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, ali i pitanjem izrade prijedloga zakona o državnoj imovini, što je sadržaj pisma koje je visoki predstavnik Schmidt uputio Parlamentarnoj skupštini BiH 3. decembra ove godine. Također su pozvali na otvaranje konstruktivnog dijaloga unutar institucija BiH, te ponudili podršku i pomoć država članica Quinte i EU u traženju kompromisa i konsenzusa oko pomenutih otvorenih pitanja.

U svojim obraćanjima visokim gostima predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Lidija Bradara, uime predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Asim Sarajlić, uime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića, iznijeli su različita viđenja mogućih rješenja u vezi s donošenjem zakona o negiranja genocida i ratnih zločina.

Složili su se oko toga da nije sporan sadržaj nametnutih izmjena Krivičnog zakona, kao i oko potrebe otvaranja unutrašnjeg političkog dijaloga i oko ovog zakona i oko zakonskog regulisanja pitanja državne imovine.

Najviši zvaničnici Parlamentarne skupštine BiH zahvalili su se ambasadorima i predstavnicima Quinte i EU na predanim naporima da se u BiH traže rješenja za prevazilaženje političke krize, te izrazili nadu da će današnji sastanak doprinijeti bržem postizanju kompromisa oko svih otvorenih političkih pitanja i stabilizaciji ukupne političke situacije u BiH i cijelom regionu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo